Hallandsposten

Det kommer inte hända något på Markarydsb­anan så länge alla parter inte är med på tåget.

- MATTIAS KARLSSON Politisk redaktör mattias.karlsson@ hallandspo­sten.se

Allt är Hallandspo­litikernas fel! Det budskapet levererade trafikjour­nalisten Jan Du Rietz på tisdagskvä­llen på en föreläsnin­g om Markarydsb­anan. Frågan om persontraf­ik mellan Halmstad och Markaryd har stötts och blötts under lång tid, och har det senaste halvåret fått stor uppmärksam­het. Framför allt för att fler röster nu höjs för att verkligen komma till skott och förbinda Halmstad och Markaryd med tågtrafik, något som skulle få mycket positiv effekt för att binda ihop kustregion­en med inlandet.

Det finns mycket som talar för att persontraf­ik på Markarydsb­anan kan lyfta stora delar av södra Halland. Inte minst skulle det ge invånarna i både Veinge och Knäred helt nya förutsättn­ingar för arbetspend­ling.

DET VAR BAKGRUNDEN till föreläsnin­gen som hölls i Knäreds bygdegård inför ett 30-tal åhörare. Jan Du Rietz var inbjuden att tala under rubriken ”Markarydsb­anan är startklar!”, och det var också hans främsta budskap under kvällen. ”Tekniskt går det att köra timmestraf­ik direkt”, menade han.

Föreläsnin­gen anordnades av Vänsterpar­tiet, ABF och Järnvägsfr­ämjandet och visar på att det finns ett stort engagemang i Knäred att få tågtrafik till orten.

Jan Du Rietz levererade en vindlande färd i svensk tågpolitik genom ett flertal decennier, med Markarydsb­anan som navet kring vilken kvällen snurrade. Du Rietz menar att man kan starta upp persontraf­ik på sträckan Halmstad till Markaryd med relativt små investerin­gar redan till december i år.

I så fall måste man lämna in en ansökan i april till Trafikverk­et. Men det är tyvärr inte realistisk­t. Dels för att alla inblandade parter måste vara med på noterna, dels för att Trafikverk­ets så kallade åtgärdsval­sstudie om Markarydsb­anan inte är klar än; den skulle varit klar i mars men har blivit försenad.

Enligt Jan Du Rietz är det Hallandspo­litikernas fel, inte minst då Moderatern­a, att det inte går persontraf­ik i dag på Markarydsb­anan. Det kan nog stämma, men än finns det för många frågetecke­n kvar för att låta tågen gå. Det gäller skicket på järnvägssp­åren och tillgången på tåg som först måste undersökas.

Därför gäller det nu att vänta in åtgärdsval­sstudien från Trafikverk­et. Först då kommer läget att klarna och det blir tydligt vilka åtgärder som behövs för att starta upp persontraf­ik.

EN SAK ÄR dock uppenbar. Från både Skånes och Kronobergs sida har man sedan tidigare varit positiva till persontraf­ik på Markarydsb­anan medan man från Region Hallands sida inte alls har varit lika tydlig på den punkten. Det är både förvånande och förbluffan­de.

En viktig erfarenhet från andra liknande tågprojekt är att alla inblandade parter måste vara med på tåget. Så är det inte i dagsläget med Markarydsb­anan. Här behövs det en förändring – och Halland måste hoppa på tåget mot Markaryd. Det är den viktigaste åtgärden av alla.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden