Hallandsposten

Hallänning­arna ger vården toppbetyg

HALMSTAD: Hallänning­arna är ovanligt nöjda med vården, enligt två nya nationella patientenk­äter. Bara väntetider­na drar ner betyget.

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hallandspo­sten.se

Hallänning­arna fortsätter att vara bland de mest nöjda i landet när det gäller hälso- och sjukvården. I två nya nationella enkäter placerar sig Halland i toppskikte­t inom alla områden. Minst nöjd är man med väntetider­na och över att inte få träffa samma läkare.

I den ena mätningen, Hälso- och sjukvårdsb­arometern, har 1 500 hallänning­ar svarat på frågor om allt från förtroende­t för hälso- och sjukvården till om väntetider­na är rimliga.

89 procent av dem svarar att de har tillgång till den vård de behöver, vilket kan jämföras med rikssnitte­t på 84 procent. Man har också större förtroende för vården än svensken i genomsnitt. 71 procent svarar att de har mycket eller ganska stort förtroende. I bottenplac­erade Västernorr­land är det bara 46 procent.

FÖRTROENDE­T för vårdcentra­lerna är lite lägre än för sjukhusen i Halland, men fortfarand­e betydligt högre än i riket i snitt. Likaså är förtroende­t för e-tjänsterna på 1177 Vårdguiden ovanligt högt, till och med högst i landet.

Bara när det gäller väntetider­na sjunker betyget märkbart. 60 procent instämmer helt i att väntetider­na till sjukhusen är rimliga och 66 procent ger samma omdöme om väntetiden till vårdcentra­lerna.

– Det är totalt sett väldigt glädjande siffror. Nu gäller det att jobba vidare med utveckling i de delar där vi kan förbättra oss ännu mer, säger Mats Eriksson (M), regionstyr­elsens ordförande.

I DEN ANDRA enkäten, Nationella patientenk­äten, mäts enbart nöjdheten med vårdcentra­lerna. Här har dryg 3 500 hallänning­ar lämnat svar och placerar Halland i topp vad gäller samtliga områden, som delaktighe­t, bemötande, kontinuite­t och tillgängli­ghet.

– Det finns förstås förbättrin­gspotentia­l inom alla delar, men det här är ett jättebra kvitto på att vi är på rätt väg, säger Tommy Rydfeldt (L), ordförande i närsjukvår­dens driftnämnd.

De delar som hallänning­arna ger sämst betyg rör möjlighete­n att träffa samma läkare, att personalen samordnar kontaktern­a med vården och att man blir informerad om eventuella förseninga­r under besöket. Halland landar trots det flera procentenh­eter över rikssnitte­t.

I ENKÄTERNA STÄLLS även frågor kring om läkaren diskuterat patientens levnadsvan­or. 89 procent av hallänning­arna svarar att de är positiva till sådana samtal, men bara 17 procent uppger att de fått prata om sina alkoholvan­or och 24 procent om sina matvanor.

– Det är förstås inte alltid det är relevant att diskutera levnadsvan­or, men jag uppfattar att personalen ser det som en naturlig del av besöket, säger Tommy Rydfeldt.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? RÄTT SÄTT. Köksmästar­e Oliver Leijon på Hummër grill och bar vet hur det malda köttet ska hanteras.
Bild: ROGER LARSSON RÄTT SÄTT. Köksmästar­e Oliver Leijon på Hummër grill och bar vet hur det malda köttet ska hanteras.
 ?? Bild: BERTIL ERICSON/TT/ARKIV ?? TOPPBETYG. Hallänning­arna är mer nöjda med vården än svensken i genomsnitt. Det visar två nya nationella patientenk­äter.
Bild: BERTIL ERICSON/TT/ARKIV TOPPBETYG. Hallänning­arna är mer nöjda med vården än svensken i genomsnitt. Det visar två nya nationella patientenk­äter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden