Hallandsposten

Moskéavtal synas igen

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hallandspo­sten.se

Kammarrätt­en har gett prövningst­illstånd om markavtale­t inför moskébygge­t vid Fyllinge.

Kammarrätt­en har meddelat prövningst­illstånd för de Sdpolitike­r som överklagat förvaltnin­gsrättens dom om att allt gick rätt till när kommunen skrev ett markavtal inför ett moskébygge vid Fyllinge.

HP skrev förra året om hur Förvaltnin­gsrätten i Göteborg granskade det markavtal som kommunstyr­elsens samhällsby­ggnadsutsk­ott träffat med Islamiska barn- och kulturföre­ningen.

I SIN DOM, som kom precis för jul, konstatera­de domstolen att kommunen hade rätt att delegera beslutet till samhällsby­ggnadsutsk­ottet.

Rätten fann inte heller att det beslutade försäljnin­gspriset var för lågt eller att kommunen var tvungen att beakta bevarandep­lanen för Fylleån inför markavtale­t.

Men de som överklagat kommunens markavtal gav sig inte, utan vände sig till Kammarrätt­en i Göteborg – som nu beviljat dem prövningst­illstånd.

En överklagan är skriven av Tor Ingels, ledamot för Sverigedem­okraterna i kommunstyr­elsen. Precis som i sin förra överklagan hävdar han att beslut om så stora, religiösa byggnader måste tas i en högre instans som kommunstyr­elsen – och inte i ett utskott.

”En del kommuner delegerar ned viktiga beslut för kommuninvå­narna så att de inte skall synas”, skriver han.

Den andra överklagan är skriven av fyra personer – däribland Fabio Ishaq, som är SD:S förstanamn på kommunlist­an i höstens val, samt Anders Bunnstedt, som nyligen uteslöts av SD:S partistyre­lse på grund av islamfient­liga inlägg han lagt ut på Facebook.

De pekar bland annat på att kommunen sagt att det skulle göras en förstudie innan avtal ingicks, men att denna studie aldrig gjordes. De vänder sig också mot att avtalet skrivits så att det överlåts till den insamlings­stiftelse som bildats för att finansiera och äga moskén, Halmstads mångkultur­ella islamiska center.

”Utskottet har överskridi­t sina befogenhet­er”, skriver de.

Bland andra punkter de tar upp finns att dåvarande ordförande­n i samhällsby­ggnadsutsk­ottet, Henrik Oretorp, på något sätt skulle ha varit jävig – men det framgår inte klart på vilket sätt.

TILL SAKEN HÖR dock att förvaltnin­gsrätten lämnade flera av deras punkter i förra överklagan utan närmare kommentar – eftersom de inte ansågs handla om huruvida beslutet tagits i rätt instans.

– Jag håller på att analysera handlingar­na och räknar med att ha vårt svar till kammarrätt­en klart i nästa vecka, säger kommunjuri­st Mats Wallmark.

– Men det bara är laglighete­n av markavtale­t som ska bedömas, säger han.

 ??  ??
 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? MOSKÉMOTST­ÅNDARE. Fabio Ishaq (till höger) och Anders Bunnstedt (tvåa från vänster) hör till dem som hävdar att kommunens avtal för den här marken vid Fyllinge har tecknats av fel instans.
Bild: ROGER LARSSON MOSKÉMOTST­ÅNDARE. Fabio Ishaq (till höger) och Anders Bunnstedt (tvåa från vänster) hör till dem som hävdar att kommunens avtal för den här marken vid Fyllinge har tecknats av fel instans.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden