Hallandsposten

Dyster start på året för vårdens ekonomi

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hallandspo­sten.se

Region Hallands bokslut för 2017 räddades av olika statsbidra­g, men 2018 har fått en tung start. Redan efter två månader finns ett underskott på 62 miljoner kronor, som väntas växa till 212 miljoner vid årets slut.

– Man ska kanske inte dra för stora slutsatser av så tidiga prognoser, men det är oroande att kostnadern­a för bemannings­personal fortsätter att öka. Det måste vi följa närmare, säger Mikaela Waltersson (M), som nu tillträtt som regionstyr­elsens ordförande.

VID STYRELSENS MÖTE på onsdagen behandlade­s både regionens årsredovis­ning för 2017 och månadsrapp­orten för januari-februari med prognos för 2018.

Den gemensamma nämnaren är att hälso- och sjukvården har stora svårighete­r att hålla sin budget. För Hallands sjukhus slutade 2017 med ett minus på 212 miljoner och prognosen för 2018 landar på minus 205. Psykiatrin hade förra året ett underskott på 37 miljoner och väntas i år gå back med 29 miljoner.

– Det är svårt att säga vad som ligger bakom problemen med att hålla budgeten och jag känner att vi måste se över både vår budgetproc­ess och vårt sätt att följa upp verksamhet och ekonomi. Jag tror det brister i både underlag och analys, säger Mikaela Waltersson.

Regionfull­mäktige sätter även upp mål för regionens verksamhet och för 2017 fanns totalt elva mål. I årsredovis­ningen konstatera­s att fyra av dessa uppfylls, tre uppfylls delvis och tre uppfylls inte.

TRE AV DE fyra mål som uppnås gäller regional utveckling, bland annat att Hallands befolkning skulle öka med minst 1 200 invånare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden