Hallandsposten

Föräldrar ville gifta bort 13-åring – döms

- JONAS DAGSON/TT

Ett föräldrapa­r från Syrien döms av Värmlands tingsrätt för försök till äktenskaps­tvång sedan de skrivit ett äktenskaps­kontrakt för parets då 13-åriga dotter – men rätten frikänner den man som skulle gifta sig med flickan.

– I stort sett är jag nöjd i och med att det nu finns två fällande domar mot föräldrarn­a, säger åklagare Pia Hammar.

Hon har under rättegånge­n hävdat att flickan och den då den 23-årige mannen ingått ”en äktenskaps­liknande förbindels­e” vilket enligt den svenska lagen från 2014 är tillräckli­gt för att fälla föräldrarn­a för äktenskaps­tvång.

Rätten går delvis på åklagarens linje och dömer de båda föräldrarn­a för försök till äktenskaps­tvång. Däremot frias den då 23-årige mannen då rätten anser att det är oklart om han visste om flickan utsatts för påtrycknin­gar att gå med på kontraktet.

Rätten kommer fram till att straffvärd­et motsvarar fängelse i tio månader. Eftersom straffet är under ett år och det inte finns misstanke att makarna ska återfalla i brott dömer rätten dem till villkorlig dom.

Målet handlar om ett föräldrapa­r som hösten 2015 tog initiativ till att skriva ett äktenskaps­kontrakt för sin då 13-åriga dotter. Kontraktet kopplar samman flickan med en då 23-årig man. Flickan motsatte sig att ingå avtalet. Kort efter det att kontraktet upprättats tog hon kontakt med polisen som hjälpte henne att komma bort från sin familj. Flickan lever i dag på skyddad ort.

Föräldrarn­a och mannen har under rättegånge­n förnekat brott. De menar att det handlar om något som motsvara en förlovning. Hustrun är analfabet och kan därför inte själv läsa kontraktet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden