Hallandsposten

Tullbråk mellan USA och Kina trappas upp

- JOAKIM GOKSÖR/TT OLLE NYGÅRDS/TT

Marknaden skakas av nya slagväxlin­gar i tullbråket mellan USA och Kina. Risken är stor att det eskalerar och slutar med ett isolerat USA, varnar professor Henrik Horn vid Institutet för näringsliv­sforskning.

Det började med president Donald Trumps nya stål- och aluminiumt­ullar i början av mars, motiverade med vad Trump beskrev som hot mot nationens säkerhet.

Sedan dess har nya tullhot från både Washington och Peking trappat upp konflikten i vad många beskriver som ett handelskri­g, där Kina på onsdagen delade ut den senaste smällen med tullar på Usavaror för 50 miljarder dollar.

Marknaden skakas. Börser och räntor faller, liksom priserna på råvaror. Kronan, sänkt till den lägsta nivån sedan 2009, är en av slagpåsarn­a på valutamark­naden.

– DET ÄR uppenbart att vi befinner oss i en situation där det är väldigt svårbedömt vad som ska hända och att det finns en ganska stor risk att det hela kommer att eskalera, säger Henrik Horn.

– Det finns inget som talar för att det här skulle trappas ned från USA:S sida, tillägger han.

Anna Öster, chefsekono­m på Länsförsäk­ringar ser samma hotbild.

– Allting som sker nu går successivt ett steg i fel riktning. Oron för att det ska eskalera ökar, säger hon.

– Inför i år har vi haft uppressade börskurser med förväntan om en hög global ekonomisk aktivitet och nu har framåtblic­kande indikatore­r fallit tillbaka en del, tillägger hon.

Att bedöma vad nästa steg blir är svårt, även för experterna.

”Vi för inget handelskri­g med Kina, det kriget förlorades för många år sedan av de dåraktiga, eller inkompeten­ta, människor som företrädde USA”, skriver USA:S president Donald Trump på Twitter.

– Även krig med skottväxli­ng slutar i förhandlin­g, säger samtidigt Trumps handelsmin­ister Wilbur Ross i en intervju med tv-kanalen CNBC.

BÅDE USA OCH KINA har vid sidan av tullhoten sagt att de ska anmäla motparten till Världshand­elsorganis­ationen (WTO) för brott mot internatio­nella handelsreg­ler. Men att tro att WTO kan lösa denna konflikt är långsökt, enligt professor Horn, som tidigare i karriären * Tullbråket som många nu ser som ett handelskri­g inleddes av USA:S president Donald Trump, med tulllar på stål och aluminium på 25 respektive 10 procent. Även EU och därmed Sverige hotas av dessa tulllar. Kina svarade på dessa med att en lista på 128 varor från USA som får en tull på 25 procent.

* Då trappade USA upp konflikten med nya tullar på 25 procent på omkring 1 300 teknik-, transport- och medicinska produkter från Kina till ett beräknat värde av 50 miljarder dollar.

* Kina har därefter, på onsdagen, följt upp med ett hot om nya tullar på 106 amerikansk­a varor, bland annat 25 procents tull på sojabönor, bilar och kemikalier till ett värde av 50 miljarder dollar.

* Samtidigt hotar USA och Kina varandra med anmälninga­r till WTO för brott mot handelsorg­anisatione­ns regler. bland annat jobbade för WTO i fyra år.

– Om man inte vill följa spelregler­na kan inte WTO göra något åt det, säger han.

Horn beskriver WTO som ett ”ömtåligt system” som bygger på medlemmarn­as goda vilja.

– Den goda viljan finns definitivt inte hos Trump.

FRAMFÖR SIG SER Horn en världsekon­omi där USA isolerar sig medan andra länder kan gå vidare mot ett alltmer integrerat handelssys­tem. – Det kan vara illa nog, säger han. Fast risken är enligt Horn stor för att EU och länder som Kina och Sydkorea fastnar i konflikter sinsemella­n, som skapats av USA:S tullar.

– De följdeffek­terna kan verkligen dra igång något stort.

Han räknar med att slagväxlin­gen i tullbråket mellan USA och Kina fortsätter i flera månader.

– Och inom loppet av ett år kan vi få väsentligt högre tullnivåer och andra typer av handelshin­der globalt. Jag kan inte bedöma vilka effekter det får på världskonj­unkturen, men att det kommer vara negativt är uppenbart.

 ?? Bild: ANDREW HARNIK/AP/TT ?? Handelskri­get förlorades för länge sedan, enligt USA:S president Donald Trump.
Bild: ANDREW HARNIK/AP/TT Handelskri­get förlorades för länge sedan, enligt USA:S president Donald Trump.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden