Hallandsposten

Sveriges dilemma: För bra mittbackar

- LASSE MANNHEIMER/TT

Magdalena Eriksson är given i ett av Europas bästa lag. I fotbollsla­ndslaget är hon allt annat än självklar. – Konkurrens­en här är extrem, säger hon inför Vm-kvalet borta mot Ungern.

Sverige saknar verkligen inte mittbackar i världsklas­s. När spelare som Montpellie­rs Linda Sembrant och Wolfsburgs Nilla Fischer står i vägen är det inte helt enkelt att ta en plats i en svensk landslagse­lva.

Bakom den rutinerade duon finns annars ytterst fullgoda alternativ. Chelseas Magdalena Eriksson och Potsdams Amanda Ilestedt utmanar närmast, normalt sett tillsamman­s med Paris Saintgerma­ins Emma Berglund (korsbandss­kadad).

ERIKSSON OCH ILESTEDT är båda givna i topplag i två av världens bästa ligor. Men i det svenska spelsystem­et är det svårt att få plats med dem.

”Det är riktig konkurrens, den är extrem.”

MAGDALENA ERIKSSON

– Det är riktig konkurrens, den är extrem. Totalt sett har vi nog de bästa mittbackar­na i världen, om man tänker på att vi har Emma också när hon kommer tillbaka. Och det finns ännu fler där bakom, säger Magdalena Eriksson.

24-åringen har haft en strålande första säsong i Chelsea. Laget toppar engelska Super League och är klart för semifinal i Champions League. Eriksson startar alla matcher i Londonlage­ts trebacksli­nje.

Och kanske är det just en sådan som kan få in henne från start även i landslaget; Peter Gerhardsso­n har vid ett par tillfällen i vinter experiment­erat med en 3–4–3-uppställni­ng.

– Jag trivs bra i en trebacksli­nje, jag känner att jag har växt in i den rollen. Det tog ett litet tag, för det är en väldigt speciell position, men nu trivs jag väldigt bra med det och tycker att det passar mig, säger Magdalena Eriksson.

MED EN SÅDAN formation får Gerhardsso­n in tre av mittbackar­na, samtidigt som de svenska ytterbacka­rna får ta steget upp och bli mer renodlade yttrar.

– Det är nästa utmaning i landslaget, att vara beredd på att klara av också den rollen när vi spelar 3–4–3. Det är lite mer offensiva kvaliteter som krävs så det gäller att träna på överstegsf­inter och annat nu, säger Mia Carlsson, som Chelseabac­ken Magdalena Eriksson under fotbollsla­ndslagets träning på matcharena­n Haladás Sportkompl­exum i Szombathel­y dagen före Vm-kvalet mot Ungern. Så här har Sverige ställt upp backlinjen i landskampe­rna sedan Peter Gerhardsso­n tog över som förbundska­pten:

* Kroatien–sverige, Vm-kval, 0–2 Fyrbacksli­nje: Jessica Samuelsson, Nilla Fischer, Linda Sembrant, Mia Carlsson.

* Sverige–ungern, Vm-kval, 5–0 Fyrbacksli­nje: Jessica Samuelsson, Nilla Fischer, Linda Sembrant, Mia Carlsson.

* Frankrike–sverige, träningsla­ndskamp, 0–0 Trebacksli­nje: Amanda Ilestedt, Linda Sembrant, Magdalena Eriksson.

* Sydafrika–sverige, träningsla­ndskamp, 0–0 Fyrbacksli­nje: Hanna Glas, Nilla Fischer, Linda Sembrant, Mia Carlsson.

* Sverige–kanada, Algarve Cup, 3–1 Trebacksli­nje: Amanda Ilestedt, Linda Sembrant, Magdalena Eriksson.

* Sverige–sydkorea, Algarve Cup, 1–1 Fyrbacksli­nje: Anna Oscarsson, Sandra Adolfsson, Linda Sembrant, Mia Carlsson.

* Sverige–ryssland, Algvarve Cup, 3–0 Fyrbacksli­nje: Hanna Glas, Amanda Ilestedt, Magdalena Eriksson, Jonna Andersson.

konkurrera­r med Jonna Andersson om platsen till vänster.

– Det är jätterolig­t. Som ytterback brukar jag försöka följa med offensivt och har många av mina

styrkor i offensiven. Det passar mig jättebra, säger högerbacke­n/ högerytter­n Hanna Glas.

Vilket spelsystem väljer då Gerhardsso­n i torsdagens Vm-kval-

match borta mot Ungern? Som vanligt ger han inte många ledtrådar.

– Fördelen med trebacksli­nje är att du i en uppspelsfa­s kan ha ännu tydligare bredd, du kan spela bort deras sex mest offensiva spelare på ett bättre sätt. Å andra sidan tappar du någon spelare i den sista fasen, i och runt omkring motståndar­ens straffområ­de, säger Peter Gerhardsso­n.

FÖR MAGDALENA ERIKSSON, som också har stor erfarenhet av att spela renodlad vänsterbac­k, spelar det ingen roll. Hon spelar där hon blir tillsagd.

– Att vi är flexibla och kan ändra uppställni­ng till och med under matcherna, det är en otrolig styrka. Vi blir svåranalys­erade, motståndar­na vet inte var de har oss. Jag är villig att spela var som helst. Jag tycker bara att det är kul att spela fotboll, säger Eriksson. * Sverige, tänkbar startelva (4–3–3): Hedvig Lindahl – Hanna Glas, Nilla Fischer, Linda Sembrant, Mia Carlsson – Kosovare Asllani, Marija Banusic, Caroline Seger – Fridolina Rolfö, Sofia Jakobsson, Stina Blacksteni­us. * Truppen i övrigt: Hilda Carlén (mv), Zecira Musovic (mv), Jonna Andersson, Magdalena Eriksson, Amanda Ilestedt, Anna Oscarsson, Hanna Folkesson, Julia Roddar, Mimmi Larsson, Elin Rubensson, Olivia Schough. * Ungern, tänkbar startelva (4–4–2): Réka Szocs – Alexandra Töth, Lilla Turányi, Szilvia Szeitl, Viktória Szabó – Henrietta Csiszár, Zsófia Rácz, Evelin Fenyvesi, Petra Kocsán – Zsanett Jakabfi, Fanni Vágo. * Truppen i övrigt: Barbara Bíró (mv), Anna Samu (mv), Evelin Mosdóczi, Dóra Papp, Henrietta Balogh, Antia Pinczi, Boglárka Horti, Zoé Magyarics, Cintia Öreg, Szanett Kaján, Loretta Németh,bernadett Zágor.

 ?? Bild: JESSICA GOW/TT ?? ETT AV VALEN.
Bild: JESSICA GOW/TT ETT AV VALEN.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden