Hallandsposten

Kockfinali­ster vill samarbeta

- SOFIA SUNDSTRÖM/TT

Efter veckor av sömnproble­m, nerver och utmaningar stod Erik Hammar slutligen som segrare i Sveriges mästerkock. Nu vill han starta en restaurang med finalmotst­åndaren och vännen Adam Lund.

Nerverna spökade rejält för Erik Hammar när det var dags för en trerätters­meny i finalavsni­ttet av Sveriges mästerkock. I förrätten var huvudingre­diensen uer, och han trodde till en början att läget var under kontroll. Först när Leif Mannerströ­m började räkna ned, tre... två... ett..., såg Erik Hammar att den picklade blomkålen låg kvar i kastrullen – och inte på tallriken.

– Det var första gången jag gjorde den här rätten så det var ingenting som satt i ryggmärgen. Det är klart att man blir besviken, å andra sidan trodde Markus (Aujalay) att blomkålen skulle ge för mycket sötma i rätten. Den blev ju superhylla­d som den var, berättar han.

NÄR DET VAR dags för huvudrätte­n dubbelkoll­ade Hammar att allting var på sin plats flera gånger – trots det missade han tryffeln. Han berättar att stressen påverkat honom mycket hela säsongen, och att han vissa nätter bara fått två timmars sömn.

– Jag har hela livet haft svårt att sova om jag inte är hemma, speciellt när jag är stressad. Sveriges mästerkock är kanske inte det bästa för mig om man skulle fråga en sömnterape­ut, säger han.

Juryn hyllade de båda amatörkock­arna, och det var jämnt in i det sista. Erik Hammar och Adam Lund blev goda vänner redan i början av säsongen. För att lugna ned sig innan vinnaren presentera­des lyssnade de på heavy metal ihop, sedan kom beskedet.

– Det är för bra för att vara sant, sedan var det ett visst vemod eftersom att Adam också förtjänar att vinna. När Adams lillasyste­r kom fram till mig och sade grattis kom tårarna, säger Hammar om känslorna när han insåg att han vunnit.

EFTER VINSTEN BLEV det mousserand­e vin och en karaokedue­tt på Backstreet Boys – en magisk version som vi hoppas aldrig någonsin kommer ut, enligt Adam Lund.

Nu har Erik Hammar sagt upp sig från sitt jobb för att spinna vidare på matlagning­sintresset. Förutom att ge ut sin kokbok funderar han på att starta en blogg. Att arbeta som kock vill han bara göra om han själv står som ägare av restaurang­en.

Hammar och Lund berättar att de lekt med tanken på att starta någonting ihop, men exakt vad det skulle vara är för tidigt att säga.

– Vi vill ha bra lokala råvaror och göra det spännande. Det blir ju ofta lite franskt eftersom att alla grunder i matlagning­en är franska, säger Erik Hammar.

 ?? Bild: ANDERS WIKLUND ?? VINNARE. Erik Hammar vann Sveriges mästerkock i TV4.
Bild: ANDERS WIKLUND VINNARE. Erik Hammar vann Sveriges mästerkock i TV4.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden