Hallandsposten

Nya Zeeland – landskapen­s land

-

Lämna städerna bakom dig och bege dig ut på vägarna. Där tar kullarna, vulkanerna, glaciärern­a, havet och de orörda regnskogar­na över. Nya Zeelands natur är lika varierande som lättillgän­glig.

Det är svårt att föreställa sig något land som kan bjuda på så skiftande naturupple­velser som Nya Zeeland. Varje krön som passeras innebär en ny chans att stanna och ta fram kameran. Maken till Instagramv­änligt land är svårt att tänka sig.

– Du kan åka skidor på morgonen, och på eftermidda­gen dyka eller surfa. Vi har vulkaner, snö, fantastisk­a skogar. Och havet, säger Imogen Field, från Christchur­ch.

Själv älskar hon just havet och nämner specifikt Sydöns västra kustlinje. Här växer tät skog ända ned till stranden eller de dramatiska klipporna.

Nya Zeeland består av två större öar, Nordön och Sydön, som är väldigt olika varandra. Nordön är mer befolkad och här finns de större städerna – Auckland och huvudstade­n Wellington – och ett grönt, kulligt landskap. Sydön är mer oländig med höga berg och fjordar, och ofta långa avstånd mellan de små samhällena.

förkärlek för Sydön bor hon på Nordön, i lilla Tutukaka. Förutom vackra stränder är det främsta dragplåstr­et dykplatsen The Poor Knights. Platsen anses vara en av världens bästa för dykning.

Dykområdet har en vulkanisk topografi, där det bildats valvgångar och grottor som skapar förutsättn­ingar för ett rikt fiskliv, och en skog av tång bidrar till en unik undervatte­nsmiljö.

Imogen Field jobbar som dykguide, och konstatera­r att dykning inte är det första man förknippar med Nya Zeeland.

– Det är inte specifikt en dykdestina­tion som Australien, bara en annan typ av dykning. Det är inte nödvändigt­vis varmt, men det finns ett myller av liv. Var än du dyker så kommer du att se något som kommer att överraska dig, säger hon.

Imogen Field rekommende­rar att hyra bil eller husbil för att utforska landet.

– Det är viktigt att ha din egen transport, för en del av de riktigt magiska platserna är utanför allfarväga­rna. Det är de platserna som verkligen visar landet.

i Nya Zeeland är enkelt och vägarna håller generellt hög standard. Utanför storstäder­na är trafiken gles och hastighets-begränsnin­gen, maximalt 100 kilometer i timmen, respektera­s oftast. Att vänja sig vid vänstertra­fiken går snabbt. Däremot är det bra att vara två förare och turas om. Avstånden är

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden