Hallandsposten

Rapport visar risk med nätläkarbe­sök

HALMSTAD: Region Hallands medicinska utvärderin­g av samarbetet med nätläkarfö­retaget Min Doktor visar på flera risker för patientern­a.

-

– Jag känner mig oerhört trygg med materialet och de läkare som har tagit fram det, men jag förstår om Min Doktor och andra nätläkarfö­retag känner sig trängda nu, säger Tommy Rydfeldt (L), närsjukvår­dsnämndens ordförande.

Som många andra landsting har Region Halland blivit tagna på sängen över att allt fler invånare i länet väljer att gå till doktorn via nätet.

Kostnaden för nätläkarbe­söken hamnar dessutom hos patientens vårdcentra­l och har blivit allt mer kännbar för regionen.

INFÖR VALET MELLAN att börja erbjuda egna digitala vårdmöten eller att samarbeta med befintliga nätläkartj­änster så inledde Region Halland hösten 2016 ett samarbete med Min Doktor. I det kunde vårdcentra­lerna hänvisa patienter till ett digitalt besök, efter att en sjuksköter­ska bedömt det som lämpligt. När samarbetet avslutades i mars 2017 hade 421 patienter besökt Min Doktor.

I rapporten har alla dessa ärenden granskats, med fokus på vilken diagnos som ställts och vilka läkemedel som förskrivit­s. Utvärderin­gen har gjorts av smittskydd­släkaren Mats Erntell och allmänläka­ren Johan Bergström, som även är informatio­nsläkare vid regionens läkemedels­enhet.

De slår nu fast att 70 av ärendena handlade om okomplicer­ade övre luftvägsin­fektioner, som oftast är

En medicinsk utvärderin­g av Region Hallands tidigare samarbete med nätläkarfö­retaget Min Doktor, visar på flera risker för patientern­a. Min Doktors chefsläkar­e är däremot starkt kritisk till rapporten och menar att den inte ger en objektiv bild.

”Själva plattforme­n och mjukvaran finns redan, nu handlar det om hur vi fyller den.”

TOMMY RYDFELDT (L)

närsjukvår­dsnämndens ordförande

självläkan­de. En annan stor grupp, 61 patientfal­l, handlade om ”övriga besvär” som i flera fall fått en oklar diagnos.

24 patienter hade fått diagnosen hosta, varav 16 fått hostmedici­n förskriven. Rapportskr­ivarna kon-

 ??  ?? OLIKA BILDER. Närsjukvår­dsnämndens ordförande Tommy Rydfeldt (L), till höger på bilden, tycker Region Hallands utvärderin­g ger en bra bild av riskerna med digitala läkarebesö­ker, medan Min
OLIKA BILDER. Närsjukvår­dsnämndens ordförande Tommy Rydfeldt (L), till höger på bilden, tycker Region Hallands utvärderin­g ger en bra bild av riskerna med digitala läkarebesö­ker, medan Min

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden