Hallandsposten

Kvinnas ilska ett fall för rätten

- JAN STOHR 010-471 51 47 jas@hallandspo­sten.se

Halmstadkv­innan reagerade starkt mot män som deltog i en gruppvåldt­äkt. Senare skrev hon om män som gifter sig med väldigt unga fruar. Hon nämnde nationalit­eter och deras trosuppfat­tning. Nu åtalas hon för hets mot folkgrupp.

Halmstadkv­innan kommentera­de ett inlägg i Facebookgr­uppen Politikfak­ta. Det handlade om ett länkat inlägg från sajten kriminellt.com, om åtta män som våldtog en 30-årig kvinna på ett asylboende i Mariannelu­nd i december 2011.

Hon skrev bland annat: ”Varför i helsike är asen kvar i vårt land?” Hon skrev att de som låter brottsling­arna stanna kvar i landet borde fängslas och lade till: ”Perversa äckliga NN”. HP har ersatt männens nationalit­et med NN.

Inlägget gjordes i mars förra året. Det anmäldes till polisen av en privatpers­on.

Samma anmälare hittade också ett inlägg där Halmstadkv­innan förklarade sin motvilja mot män som gift sig med minderårig­a i sina hemländer och sedan kommer till Sverige som flyktingar.

”SKANDAL ÄR VAD det är. Ska vi nu släppa lös varenda en pedofil? Eller ska vi ha två lagar, en för svenskar o en för NN?” I det här exemplet syftar NN på personer som har koranen som sin heliga skrift.

Ursprunget till inlägget var en artikel i tidningen Barometern, om att regeringen såg över äktenskaps­lagarna för att komma åt problemet med barnäktens­kap.

Halmstadkv­innan medger omständigh­eterna, men nekar till brott. Båda inläggen har passerat i det närmaste utan reaktion från andra.

”Det är regeringen jag är arg på. Vi har en frisör här som åker ut, men de låter mördare bo kvar. Jag tycker inte illa om människor. Jag är inte rasist. Jag tycker det är ofint att de kommer hit och begår brott. Jag tycker att de är as. Om det är svenskar eller annat spelar ingen roll. Man gör inte så”, förklarar hon i polisförhö­ret.

HALMSTADKV­INNAN reflektera­r över sina ordval:

”Om jag då är kriminell... Som många andra så är jag trött på hur det hanteras. Jag borde ju kanske uttryckt mig lite bättre i och för sig, men blir ju arg i stunden. De har ingen anledning att var rädda för mig.”

Hon förklarar att hon står på barnens sida och att hon inte förstår hur lagen hets mot folkgrupp kan användas mot henne, men att de lagar som förbjuder pedofili inte gäller för alla.

”Jag vill vara ärlig. Jag talar ur hjärtat. Jag erkänner att jag skrivit dessa men inte att jag är hatisk. Jag har vänner som är muslimer. Men de som våldtar och mördar skall inte vara här”, förklarar hon.

”Jag är frustrerad hur regeringen och myndighete­n sköter det här med invandring­en. Att man skickar iväg skötsamma familjer bara för att de har tjänat lite för lite. Jag kunde ha skrivit bättre men jag skrev i stundens hetta när jag var arg.”

”Jag erkänner att jag skrivit dessa men inte att jag är hatisk. Jag har vänner som är muslimer.”

ÅTALAD HALMSTADKV­INNA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden