Hallandsposten

Parkour är mer än ett väldigt spänstigt sätt att ta sig fram, det fungerar också som problemlös­are.

Vad säger du om jag säger parkour? Pensionär? Troligen inte, men den kopplingen är inte så långsökt som det kan tyckas. Tvärtom – den är helt solklar.

- JAN STOHR 010-471 51 47 jas@hallandspo­sten.se

Parkour har blivit synonymt med spänstiga människor som tar sig över alla tänkbara hinder. Till och med hinder som egentligen borde vara otänkbara att bemästra. Som att klättra på väggar och tak och ta sig fram som om de vore gummimänni­skor.

Men det finns fler sätt att använda begreppet. Som när Elias Fryk från Göteborg anpassar hela tänket med att bemästra hinder till äldres behov.

– JAG ÄR STUDENT på Valand och håller på med ett projekt där man kombinerar parkour med foto och film. Jag gör det på en träffpunkt för pensionäre­r. Deltagarna är mellan 70 och 90 år. De beskriver till exempel trottoarka­nter, ojämnheter i marken som där det är gatsten och nedsatt syn som gör att man kan tappa balansen, som de vanligaste hindren för dem, berättar Elias Fryk.

Vid en träff på Stadsbibli­oteket var det tänkt att han skulle förmedla sina erfarenhet­er från Göteborg till pensionäre­r i Halmstad. Men det kom bara yngre personer.

– Mitt projekt gör deltagarna medvetna som sina begränsnin­gar. Och då kan man hjälpa till med att få dem att försöka bemästra sina hinder. Genom att tänka på hindren på ett annat sätt blir man medveten och kan diskutera olika lösningar, antingen hos sig själv eller i miljön, säger han och summerar sin tanke:

– På det sättet kan man bli en aktör i sin miljö, snarare än en betraktare.

UNDER HELGENS TRÄFF lät Elias Fryk deltagarna använda sina mobilkamer­or för att dokumenter­a det de betraktade som hinder, möjlighete­r och eventuellt också som faror. Med bildernas hjälp förstod alla mycket enklare vad de andra deltagarna såg som hinder eller möjlighete­r i sina exempel.

– VI BETRAKTAR OLIKA miljöer väldigt olika. Kameran är ju ett sätt att se. Med bildernas hjälp kan vi avgränsa det vi ser och diskutera det och kanske också komma fram till en lösning. Man sätter ord på sin situation och på sina egna förmågor. Särskilt när man jobbar i grupp fungerar det bra för att komma fram till vad som fungerar.

 ??  ??
 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? PROBLEMLÖS­ARE. Redan genom att identifier­a vad man upplever som ett hinder har man påbörjat det som kan lösa problemet. Minna Panas och Sebastian Johansson Micci dokumenter­ar miljöer.
Bild: ROGER LARSSON PROBLEMLÖS­ARE. Redan genom att identifier­a vad man upplever som ett hinder har man påbörjat det som kan lösa problemet. Minna Panas och Sebastian Johansson Micci dokumenter­ar miljöer.
 ??  ?? GRÄNSER. Pia Pettersson, Minna Panas och Sebastian Johansson Micci flyttar sina gränser. Inte så lätt som det verkar.
GRÄNSER. Pia Pettersson, Minna Panas och Sebastian Johansson Micci flyttar sina gränser. Inte så lätt som det verkar.
 ??  ?? PROJEKT. Elias Fryk berättade om sitt projekt där äldre får identifier­a hinder och ta fram lösningar för att bemästra dem.
PROJEKT. Elias Fryk berättade om sitt projekt där äldre får identifier­a hinder och ta fram lösningar för att bemästra dem.
 ??  ?? FÖRUTSÄTTN­ING. Det kan kännas självklart, men utan skor skulle många av oss inte vara så rörliga som vi är.
FÖRUTSÄTTN­ING. Det kan kännas självklart, men utan skor skulle många av oss inte vara så rörliga som vi är.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden