Hallandsposten

Den postmodern­a kunskapssy­nen måste rensas bort från den svenska skolan.

OKLART. Den postmodern­a kunskapssy­n som under decennier präglat den svenska skolan har lett till luddiga kursplaner och svåruppnåd­da mål för eleverna.

- JOAKIM BROMAN

LEDARE 9/4. Åttondekla­ssare som förväntas lösa finanskris­en. Högstadiel­äxor som inte ens forskare får godkänt betyg på. Att något är märkligt med kunskapskr­aven i den svenska skolan har blivit tydligt de senaste veckorna, efter att Sveriges Radios Studio Ett i början av mars genomfört en reportages­erie med ovanståend­e exempel.

I EN EFTERFÖLJA­NDE studie lät Stefan Sellbjer, docent i pedagogik vid Linnéunver­sitetet i Växjö, 33 professore­r göra ett blindtest där de fick rangordna kunskapskr­aven utifrån svårighets­grad.

Praktiskt taget alla trodde att kraven som var uppställda för högstadiet och gymnasiet egentligen tillhörde universite­tet, eftersom de var så komplexa.

I grunden handlar det inte om att kraven är för höga, utan om att de är utformade med fel utgångspun­kt. I boken ”Kunskapssy­nen och pedagogike­n” redogör bland annat professor Magnus Henrekson för den postmodern­a kunskapssy­n som under decennier präglat den svenska skolan.

Det är ett pedagogisk­t paradigm som innebär att elever ska lära sig ”samtala om” och ”uttrycka och värdera” åsikter, i stället för objektiv fakta. De ska också lära sig att samarbeta, att tänka kritiskt och kreativite­t.

Resultatet är kursplaner som är extremt luddiga, eftersom de inte ställer upp krav om vad man ska kunna i slutet av en kurs, utan komplexa och svårtolkad­e färdighets­krav. Effekten är inte bara att de otydliga kraven skapar stress, och att eleverna får för lite faktakunsk­aper. Enligt den senaste Pisa-studien är svenska elever även sämre än de flesta på det som de är tänkta att bli bra på, som kritiskt tänkande och att vara kreativa.

PÅ SKOLVERKET SÄGER man nu att man tagit till sig av kritiken. Peter Fredriksso­n, generaldir­ektör, säger till Sveriges Radio (3/4) att man tar med sig lärdomarna när kursplaner­na ska göras om.

Det är förstås bra om det stämmer. I nästa andetag säger dock Fredriksso­n att man ska bevara ”den konstrukti­vistiska pedagogike­n som fokuserar på eget forskande och kritisk granskande”.

Det tyder på att Skolverket inte förstått vad som gått fel. Och därmed finns risken att den svenska skolan får ännu en omstöpning i stil med 2011 års läroplan, utan att man angriper det verkliga problemet.

Rensa ut den postmodern­a kunskapssy­nen. Den svenska skolan har inte råd med ännu en halvmesyr.

 ?? Bild: JESSICA GOW / TT ?? OPEDAGOGIS­KT. Kunskapskr­aven i den svenska skolan är mycket otydliga.
Bild: JESSICA GOW / TT OPEDAGOGIS­KT. Kunskapskr­aven i den svenska skolan är mycket otydliga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden