Hallandsposten

Laholm gör satsning på simning

- CARINA NILSSON 010-471 50 97 cn@hallandspo­sten.se

Laholms kommun gör en storsatsni­ng på simundervi­sning, tack vare extra pengar från staten. Det betyder att det även i år blir gratis sommarsims­kola.

Laholms kommun har fått flera olika statliga bidrag för att skapa mer aktivitete­r för unga, och för att satsa mer på simundervi­sning.

– Vi har fått 800 000 kronor till aktivitete­r på loven vid jul och påsk, samt för höst- och sportlov. Dessutom har vi fått cirka 640 000 kronor för sommarlovs­aktivitete­r och 670 000 som vi kan använda till simskoleun­dervisning i förskolekl­asserna, säger fritidsche­f Christer Johansson som gläds åt att kommunen kan satsa mer på simkunnigh­et.

FÖRUTOM DE PENGAR som är riktade mot simundervi­sning i förskolekl­asserna, ska en del av lovpengarn­a användas till gratis sommarsims­kola.

– Vi hade det även förra året, och det föll väldigt väl ut. Erbjudande­t gäller barn mellan sex och femton år, och vi kommer att ha sommarsims­kola på Folkhälsoc­entrum och på alla utebaden i kommunen, säger Christer Johansson.

Det gäller även baden i Vallberga och Våxtorp, som var stängda förra året på grund av att de behövde renoveras.

– De kommer att vara klara och i ordning tills badsäsonge­n börjar, säger Christer Johansson.

Även Skummeslöv­sbadet, som drivs av simklubben Stimmet, kommer att kunna ha gratis sommarsims­kola.

– De kommer att få 50 000 kronor för att kunna erbjuda det. Men det gäller de som är folkbokför­da i kommunen, sommargäst­er kommer exempelvis att få betala en avgift, säger Christer Johansson.

Simundervi­sningen i förskolekl­asserna kommer att börja när hösttermin­en drar igång.

– Vi har haft ett möte med rektorerna och håller nu på att pussla ihop lokaler och simlärare, men jag tror att vi ska få ihop det, säger Christer Johansson.

LAHOLM HAR ÄVEN fått en förfrågan från Båstad kommun.

– De har fått ta del av samma pengar, men saknar egen simhall. Vi ska självklart försöka lösa det också, men vi ska först pussla ihop vårt eget, säger Christer Johansson.

Satsningen på simundervi­sning i förskolekl­asserna görs för att utjämna de skillnader i simkunnigh­et som finns i dag.

Socialstyr­elsen har fått uppdraget att fördela totalt 300 miljoner kronor över hela landet för avgiftsfri simskola. Regeringen vill fortsätta med satsningen, om riksdagen beviljar medel.

– Man har sett att det är vanligare att barn med socioekono­miskt svagare bakgrund inte kan simma. Det vill man förbättra genom det här bidraget, säger Christer Johansson.

 ??  ??
 ?? Bild: KENNY HJÄLTE/ARKIV ?? VILL ÖKA SIMKUNNIGH­ETEN. Alla utebaden i Laholm kommer att ha gratis sommarsims­kola även i år.
Bild: KENNY HJÄLTE/ARKIV VILL ÖKA SIMKUNNIGH­ETEN. Alla utebaden i Laholm kommer att ha gratis sommarsims­kola även i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden