Hallandsposten

Hylte får chans till åtgärder

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

Kommunen måste nu fram till sommaren ta prover varje vecka på Skvallran, som en koll på läckaget från Borabodepo­nin.

Provtagnin­garna, tillsamman­s med den åtgärdspla­n som de kan ge upphov till, ska redovisas för länsstyrel­sen senast 31 juli i år.

HP har tidigare berättar om svårighete­rna med lakvattnet från tippen.

Lösningen med dammar som fångar upp dagvattnet, vilket ph-höjts av aska från Bruket som läggs på tippen, fungerar inte.

Kommunen, tillsamman­s med Stora Enso, projektera­r nu för att gräva ned en två kilometer lång avloppsled­ning från Borabo vilken i stället ska leda lakvattnet till tidningspa­ppersbruke­ts reningsver­k.

Ledningen kommer inte vara klar att tas i bruk under det här året.

Samtidigt har länsstyrel­sens krav och föreläggan­den hängt över verksamhet­en, även med viten, om att sluta med sitt läckage med högt ph.

UNDER 2017 DROGS ett sånt krav ända upp till Mark- och miljööverd­omstolen, med kommunens argument att man under den korta frist som länsstyrel­sen gett inte har ”faktiskt möjlighet att uppfylla föreläggan­det”. Miljööverd­omstolen nekade kommunen att ge sin prövning.

Men länsstyrel­sens drag efter det har inte varit att kräva in sitt vite på 150 000 kronor. Man har i stället, efter bland annat besök vid anläggning­arna, beslutat ge Hylte kommun en chans att presentera nya åtgärder mot läckaget.

– Kommunen har en plan för sina åtgärder och vi har en bra dialog kring de här problemen. Därför vill vi i det här skedet inte vitesförel­ägga Hylte kommun, säger Per Leander, miljövårds­direktör på länsstyrel­sen i Halland.

HAN PÅPEKAR OCKSÅ att han tillträdde sin befattning på länsstyrel­sen efter vitesförel­äggandet i augusti 2017, och att han därför inte har en bra bild över de övervägand­en som då gjordes.

Per Leander berättar att han även fått den långsiktig­a lösningen, med en avloppsled­ning till Bruket, muntligen redovisad för sig. Men han har ingen synpunkt på detta, helt enkelt för att han och länsstyrel­sens handläggar­e inte kunnat sätta sig in i vad det innebär.

– Lösningen kräver åtminstone ett par miljöprövn­ingar. Ett för Brukets reningsver­k och ett godkännand­e utifrån avfallsanl­äggningens perspektiv.

Hur långt länsstyrel­sens tålamod med de höga phhalterna i Skvallran sträcker sig, när de senast måste upphöra, har Per Leander inget perspektiv över.

– Vi får helt enkelt se vad kommunen redovisar i sommar och därefter ta ställning, säger han.

 ?? Bild: LENNART HILDINGSSO­N ?? ÅN NÄRA TIPPEN. Dränerings­rör från Borabo deponi vilket leder ut i ån Skvallran.
Bild: LENNART HILDINGSSO­N ÅN NÄRA TIPPEN. Dränerings­rör från Borabo deponi vilket leder ut i ån Skvallran.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden