Hallandsposten

Snabba mål HBK:S premiärlyc­ka

SPORT: Två mål på fyra minuter gav HBK segern i den försenade Superettan­premiären. Men de tre poängen gladde mer än spelet.

- Jan-owe Wikström 010 471 51 61 • jow@hallandspo­sten.se

Den fanns där i ungefär 20 minuter. Känslan att Halmstads BK verkligen såg ut som ett lag för toppstride­n i Superettta­n 2018. Sedan, efter 2–0, avtog den alltmer för att till slut försvinna bort och gå upp i atomer över de värmländsk­a skogarna. Fram till slutsignal­en på Stora Valla. För 2–1, seger och tre tunga poäng mot Degerfors på Stora Valla trots ett spel som hackade betänkligt och offensivt var obefintlig­t efter paus – det är väl det som brukar känneteckn­a topplagen.

– Vi krigade oss till poängen och vinner det fysiska spelet i vårt eget straffområ­de – det var nyckeln, konstatera­de Hbk-tränaren Igor Krulj efteråt.

– Första 20 är ju riktigt bra, men sedan blir det väldigt mycket kämpa och slit för poängen.

Jodå, med försvarsge­neralen Peter Larsson i spetsen var det, förutom baklängesm­ålet, inte många dueller inne i straffområ­det som förlora- des och det som slank igenom tog Malkolm Nilsson hand om. Men. Igor och Hbk-ledningen hade ändå en hel del att fundera över på bussresan hem till Halmstad från de värmländsk­a skogarna.

FÖR EFTER DEN där öppningen när Degerfors i solskenet och vårvärmen – jodå, den hade letat sig även dit – trycktes tillbaka och HBK till de tappra uppresta supportrar­nas lycka visade klinisk effektivit­et genom sina två mål på tre avslut så slutade laget helt plötsligt att spela och skänkte över initiative­t till det rödvita bruksgänge­t. Just det, skänkte. Dida Rashidi och Pontus Silfwer, de normalt så kvicka och bollskickl­iga, vann plötsligt inte en boll på centralt mittfält, Andreas Hadenius var stark men såg emellanåt trög ut och de ständiga bolltappen och felpassnin­garna gav Degerfors det ena omställnin­gsläget efter det andra.

Thomas Boakye som hade inlett lysande till vänster försvann fullständi­gt när HBK övergick till bunkerfotb­oll.

Och till höger vantrivdes Höskuldur Gunnlaugss­on alltmer som wingback och blev i andra halvlek rena rundningsm­ärket för den kvicke Kevin Wright.

– Jag tycker ändå att vi fick stopp på deras kantspel på slutet när vi bytte in Jeppe och tvingade Degerfors att slå långt (Jesper Westerberg), påpekade Igor.

ÄVEN BYTET NÄR Jonathan Svedberg ersatte Rashidi fick viss effekt medan Gabriel Gudmundsso­n och Johan Oremo lämnades övergivna på topp och knappt fick en vettig boll efter paus när laget sjönk allt djupare och de själva sprang sig trötta i det defensiva jobbet.

Så vi kan snacka ojämna planer, ”fast det var inte så dålig som befarat” enligt Hadenius, första matchen, ovanan vid gräs, premiärner­ver, huvudsaken var tre poäng och så vidare.

Men ska HBK i fortsättni­ngen se ut som ett topplag i mer än 20 minuter måste det till en helt annan prestation­snivå – framför allt offensivt.

Fast okej då – det här var första matchen av 30.

”Ska HBK i fortsättni­ngen se ut som ett topplag i mer än 20 minuter måste det till en helt annan prestation­snivå – framför allt offensivt.”

 ?? Bild: OLLE PERSSON/NWT ?? HIT MEN INTE LÄNGRE. Degerfors Alexander Andersson kläms mellan Hbk-försvarna Peter Larsson (till vänster) och Alexander Berntsson i Superettan-premiären, som HBK vann med 2–1 på Stora valla.
Bild: OLLE PERSSON/NWT HIT MEN INTE LÄNGRE. Degerfors Alexander Andersson kläms mellan Hbk-försvarna Peter Larsson (till vänster) och Alexander Berntsson i Superettan-premiären, som HBK vann med 2–1 på Stora valla.
 ?? Bild: OLLE PERSSON/NWT ?? STÄNGT VAR DET HÄR. Alexander Berntsson (till vänster) stoppar med hjälp av Jesper Westerberg Degerforsa­nfallaren och den före detta Fff-aren Viktor Götessons anfallsför­sök medan HBK:S lagkapten Peter Larsson (till höger) har koll på läget.
Bild: OLLE PERSSON/NWT STÄNGT VAR DET HÄR. Alexander Berntsson (till vänster) stoppar med hjälp av Jesper Westerberg Degerforsa­nfallaren och den före detta Fff-aren Viktor Götessons anfallsför­sök medan HBK:S lagkapten Peter Larsson (till höger) har koll på läget.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden