Hallandsposten

Klyftan sluts inte med statsbidra­g

- KARIN PIHL Liberal skribent

Fjollträsk. Där sitter eliten och bestämmer över resten av Sverige. I huvudstade­n bor människor som ser ner på alla som inte äter frigående sojabönor med ekologiska chiafrön till lunch. Är det så människor utanför Stockholm ser på huvudstads­borna? Faktiskt inte. I en ny rapport från Stockholms handelskam­mare undersöks attitydern­a till Sveriges största stad. Bland det positiva som lyfts upp är det stora utbudet av kulturuppl­evelser och närheten till skärgården. Bland det negativa finns stress, bilköer och att staden är för stor. Endast drygt 5 procent svarar att det största problemet med staden är stockholma­rnas påstått dryga attityd.

DEN KULTURELLA KONFLIKTEN mellan Stockholm och övriga landet är alltså överdriven. Men det betyder inte att det saknas en politisk konflikt mellan stad och land. Urbaniseri­ngen gör att kvaliteten i samhällsse­rvicen sjunker för de som väljer att bo på en mindre ort.

Skolor stänger på grund av bristande elevunderl­ag, tillgängli­gheten till sjukvård försämras och handlare stänger igen. Att säkerställ­a att man ska kunna bo i hela landet med en god levnadssta­ndard är därför en politisk fråga.

I mitten av mars lanserade regeringen en propositio­n med syfte att sluta klyftan mellan stad och land. Tyvärr handlar förslagen mest om hur mycket bidrag som ska fördelas.

Att staten satsar ekonomiskt på landsbygde­n är så klart inte fel. En politik som bara bygger på bidrag bekräftar dock en bild av att människor som lever på landet behöver räddas av en högre ort.

Då är handelskam­marens förslag på hur jämlikhete­n mellan stad och land kan öka desto bättre.

En viktig del är att lokala politiker faktiskt tar ansvar. I dag kompensera­s kommuner med små ekonomiska marginaler genom det kommunala utjämnings­systemet, där pengar omfördelas från rikare delar av landet. Ett sådant system är i grund och botten rimligt, men dagens utformning leder till att en kommun kan missköta ekonomin, strunta i företagskl­imatet och goda arbetsmark­nadsåtgärd­er.

Systemet borde i stället syfta till att öka incitament­en att driva en politik som skapar lokal och regional tillväxt. Jobb, affärsmöjl­igheter och skatteintä­kter på landsbygde­n skapas på precis samma sätt som i städerna: genom ett bra företagskl­imat.

EN ANNAN PUSSELBIT för att minska klyftan mellan stad och land är att göra det enkelt att resa. Det ska vara enkelt att dag- och veckopendl­a mellan en mindre kommun och en större ort. Bygget av höghastigh­etsbanor är en central del i detta, som inte bara gynnar knutpunkte­rna utan pendlingen i hela landet. Att regeringen infört flygskatt även på inrikesfly­g är ett steg i rakt motsatt riktning.

Sverige är ett land, jämlikhets­ambitioner­na i politiken är höga och att landet inte enbart består av städer har ett högt kulturellt, socialt och även ekonomiskt värde. ”Hela landet ska leva” är kanske en klyscha. Det är inte mindre sant för det.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden