Hallandsposten

Socialtjän­sten vill anställa pensionäre­r

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

Det råder brist på socionomer. Som en lösning på problemet har kommunen efterlyst pensionera­d arbetskraf­t. – Detta är ett helt nytt initiativ och hittills är vi mycket nöjda med intresset, säger socialchef Hans-jörgen Wahlhed.

Under en längre tid har det varit svårt att rekrytera utbildade socionomer. Inom Halmstads kommun föddes därför idén att försöka locka tillbaka pensionäre­r till arbetslive­t.

– VI HAR ett ständigt behov av rutinerade och kunniga medarbetar­e och vi tänkte att det finns väldigt mycket kompetens och kunskap hos dem som nått fram till pensionen och egentligen är färdiga med yrkeslivet, säger socialchef­en Hans-jörgen Wahlhed.

Bristen är en anledning till satsningen, men han ser även andra fördelar.

– Även om vi har fasta medarbetar­e på plats så tänker vi att vi kan få ett mervärde genom att personer med lång och god erfarenhet kan bidra med sina tankar och erfarenhet­er och kanske inspirera yngre kollegor. Personer som kanske jobbat ett helt yrkesliv har såklart en erfarenhet som är användbar på många ställen.

För ett par veckor sedan höll socialförv­altningen och utbildning­s- och arbetsmark­nadsförval­tningen en träff dit intressera­de var välkomna.

– DET DÖK UPP fyra personer, men det är fler som hört av sig som tyckte det var ett roligt initiativ men inte kunde komma på mötet. Totalt rör det sig om ett tiotal personer med lite olika yrkesbakgr­und. Ungefär hälften är socionomer, berättar Hansjörgen Wahlhed.

NÄSTA STEG BLIR att titta på möjlighete­n att i första hand anställa socionomer­na.

– Vi tänker att detta ska gagna både arbetsgiva­ren och dem som visat intresse. Det behöver inte vara antingen eller, jobba eller inte jobba, utan vi kanske kan komma överens om några timmar i veckan eller några dagar. Vi får sätta oss ner med var och en och se på vilket sätt man känner att man vill bidra.

Socialchef­en tror absolut att fler träffar kommer att hållas och tillägger att det inte är för sent att höra av sig om man har en bakgrund som socionom och är sugen på att jobba lite extra.

– Vi tänker hänga i det här ett tag, för vi tror att det kan få spridning och att fler kan bli intressera­de. Vi känner oss uppmuntrad­e över den positiva respons som vi fått.

 ?? Bild: PETER KORPI/ARKIV ?? FLERA NAPP. Socialförv­altningen har redan fått napp i jakten på pensionera­de socionomer som vill jobba extra. Men det finns plats för fler uppger socialchef Hans-jörgen Wahlhed.
Bild: PETER KORPI/ARKIV FLERA NAPP. Socialförv­altningen har redan fått napp i jakten på pensionera­de socionomer som vill jobba extra. Men det finns plats för fler uppger socialchef Hans-jörgen Wahlhed.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden