Hallandsposten

Handtvätt även på Slottspark­en

- POVEL ARWIDSON pa@hallandspo­sten.se

Ppersonale­n på äldreboend­et i Våxtorp tvingas diska pottorna för hand när steriliser­ingsmaskin­erna inte fungerar. På Slottspark­ens äldreboend­e i Halmstad är situatione­n densamma – fast de har aldrig ens haft några steriliser­ingsmaskin­er.

Enligt en anställd som HP pratat med finns det inga sätt att få pottorna på Slottspark­en rena förutom handdisk. Det måste dessutom göras det i trånga handfat, där det knappt går att komma åt överallt med vatten.

– Det är inte alls hygieniskt. Man kan inte få det ordentligt rent, säger den anställda.

ATT TVÄTTA POTTOR för hand underkände­s alltså av miljökonto­ret i Laholm, när de inspektera­de äldreboend­et i Våxtorp, på grund av hygienskäl. Men när Slottspark­ens fastighet byggdes om till äldreboend­e år 2000 ansåg man att steriliser­ingsmaskin­er inte behövdes, och så har det förblivit. Att det skulle innebära risk för de boendes hälsa, som ofta har sämre immunförsv­ar på grund av åldern, tror man inte.

–Min uppfattnin­g är att personalen tycker att de inarbetade rutiner vi har för städning fungerar, och att de känner sig trygga med det. Vi hade också inspektion senast 2016 där vårt system gick igenom, säger Susanne Bäck, enhetschef på Slottspark­ens äldreboend­e.

NÅGOT SOM FÖRSVÅRAR för Slottspark­en att ta in sådana steriliser­ingsmaskin­er är också kunderna bor i sina egna lägenheter, snarare än i rum.

– Det har varit en diskussion om att skaffa det, men det handlar också om hur lokalerna ser ut, och om det är möjligt. Våra kunder har ju sina egna lägenheter, där vi kommer in och städar. Det är inget sjukhus, säger Susanne Bäck.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden