Hallandsposten

Ronny Löfquist (S): ”Bygget av fiber går för långsamt”

- ISABEL BARK 010-471 51 20 ib@hallandspo­sten.se

”I Unnaryd har 30 procent tackat nej till fiber.” RONNY LÖFQUIST (S)

kommunråd

Kommunråde­t Ronny Löfquist (S) är inte nöjd med att Hylte kommun hamnar på plats 197 av 290 i en rankning över hur många hushåll som har tillgång till fiber.

– Jag är lite frustrerad för jag tycker att det går för långsamt. Men IP Only har sagt att 80 procent av hushållen i Hylte ska ha fiber under 2018, säger Ronny Löfquist.

Som HP har berättat tidigare visar Post- och telestyrel­sens mobiltäckn­ings- och bredbandsk­artläggnin­g att 72,3 procent av alla svenska hushåll hade tillgång till fiber den 1 oktober 2017.

I HYLTE VAR andelen anslutna hushåll 56,6 procent och under ett års tid har anslutning­sgraden ökat med tolv procentenh­eter.

– Hylte är en av kommunerna som ökar mer än genomsnitt­et vad gäller fiberbyggn­ad. Vi är glada över att få vara med att bidra till det goda resultatet, men vi är inte nöjda förrän vi är i mål, säger JC Svensson, regionchef Syd på IP Only.

– Mer jobb behöver göras, inte minst på landsbygde­n.

Men trots ökningen klättrar Hylte bara tre placeringa­r i rankningen jämfört med oktober 2016.

– Om vi tittar tillbaka några år låg vi på plats 290 för då hade vi inget fiber alls. Så i det avseendet är vi nöjda. Men det borde vara en mycket högre siffra än 56,6 procent, menar Löfquist.

DET NATIONELLA MÅLET är att 95 procent av alla hushåll och företag ska ha tillgång till bredband om minst 100 Mbit/s år 2020. Målet blir svårt att uppfylla i Hylte.

– Även om vi kan tala om fördelarna med att ha fiber så kan vi inte tvinga fastighets­ägare att ansluta sig. I Torup har 20 procent aktivt tackat nej och i Unnaryd har 30 procent tackat nej till fiber, berättar Ronny Löfquist.

DELAR AV KOMMUNEN som ännu inte kunnat ansluta sig till fibernätet är Femsjö och landsbygde­n runt Kinnared, Drängsered och Brännögård.

– Den sista delen av utbyggnade­n är den mest utmanande för alla aktörer inom fiberutbyg­gnaden, även oss. Tillstånds­processer, svårarbeta­d terräng och stora avstånd är exempel på faktorer som ökar komplexite­ten framöver, säger Fredrik Karlsson, chef över fiberutbyg­gnaden på IP Only, i ett pressmedde­lande.

 ?? Bild: JAN BERGMAN/ARKIV ?? FÖR SAKTA. Nedgrävnin­g av fiber 2016 i Rydöbruk.
Bild: JAN BERGMAN/ARKIV FÖR SAKTA. Nedgrävnin­g av fiber 2016 i Rydöbruk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden