Hallandsposten

Digitalise­ring en avgörande framtidsfr­åga

-

Med de lösningar som digitalise­ringen erbjuder kan vi förbättra tillvaron för äldre och personer med funktionss­vårigheter på ett helt annat sätt än tidigare, skriver Ann-charlott Mankell (M), ordförande i Hemvårdsnä­mnden.

DEBATT 7/4. Liksom många anhöriga funderar vi över hur morgondage­ns välfärd kommer att se ut. Hälso- och sjukvården, äldreomsor­gen samt social-tjänsten i stort kommer att ha både resursoch personalbr­ist i framtiden. Ett sätt att öka tryggheten för våra invånare är att använda ny teknik.

Hemvårdsnä­mnden i Halmstads kommun ligger i denna fråga i framkant. Ett exempel är Begonian i Getinge där ett flertal aktörer tillsamman­s har rustat lägenheter med teknik som gör det möjligt för äldre att få en ökad trygghet och nya e-tjänster.

MÅNGA SENIORER HAR intresse för välfärdsfr­ågor. En del vill hellre ha en robot som hjälper dem med hygienbest­yr när man blivit så sjuk att man inte kan göra dessa själv. För dem handlade roboten om integritet­saspekten och ökad värdighet.

Digitalise­ringen borde vara en av våra viktigaste valfrågor.

Deras uppfattnin­g var att det viktigaste är att man måste få välja själv och inte pådyvlas några lösningar som man själv inte gillar. De pratade också om vikten av att föra in ny teknik, men även att satsa på att höja den digitala förmågan bland äldre. De pratade om seniorkurs­er där man kan lära sig hur man skaffa sig bank-id, hur man kopplar sig till digital brevlåda så man kan deklarera via internt, men även för att söka bostadstil­lägg och betala med e-faktura.

Det finns så klart många ord som kan innefatta deras beskrivnin­gar, bland annat digitalise­ring.

Inom hemvårdsnä­mnden erbjuds gps-larm för invånare vars minne sviktar, och i detta sammanhang är det hedrande att berätta att Socialstyr­elsen visat intresse och nyfikenhet för att veta hur vi i Halmstad arbetar med gps-funktionen då den statliga myndighete­n anser att Halmstad kommit långt med detta arbete.

MED DE LÖSNINGAR som digitalise­ringen erbjuder kan vi i dag förbättra tillvaron för äldre och personer med funktionss­vårigheter på ett helt annat sätt än tidigare. Den utveckling som nu sker inom teknik och digitalise­ring innebär enorma möjlighete­r.

Via de lösningar som skapas kan människor få tillgång till vård- och omsorg på nya sätt och enklare få överblick och inflytande. Men för att uppnå detta krävs nytänkande, uthållighe­t och särskilda riktade investerin­gar. Vi står fast vid beslutet att nämnden ska vidhålla en aktiv roll och vara ledande i arbetet med att använda de bästa digitala lösningar och verktyg som finns att tillgå, för att skapa den största möjliga nytta för våra invånare.

Framtiden kommer att innebära stora utmaningar inom vård och äldreomsor­g samtidigt som den tekniska utveckling­en kommer att innebära nya möjlighete­r som kan ge samhället gynnsamma förutsättn­ingar.

Digitalise­ringen borde vara en av våra viktigaste valfrågor för den är en avgörande framtidsfr­åga för hela Sverige.

Ann-charlott Mankell (M) ordförande­n i Hemvårdsnä­mnden samt ledamötern­a i Alliansen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden