Hallandsposten

Drott kvar i allsvenska­n efter ny seger i kvalet

- ANDERS TORNELL at@hallandspo­sten.se 010-471 51 49

”Det var ovanligt nervöst, men det brukar lossna för oss och det gjorde det i dag med.”

SARA JOHANSSON

Drott spelar i Allsvenska­n nästa säsong. Halmstadla­get vann även den andra kvalmatche­n mot Strands IF i Halmstad arena. – Tjejerna har räddat föreningen, säger Drottordfö­randen Roger Wohlin.

DROTT 27 STRANDS IF 24 (13–11)

Det var mycket som stod på spel inför Drotts kval mot Strand från Hudiksvall.

Roger Wohlin gick så långt att han ansåg att det handlade om överlevnad för den ekonomiskt hårt trängda klubben.

Därför var det många som drog en lättnadens suck när veteranen Johanna Birkkjear Andersson definitivt avgjorde kvalet med att dundra in matchavgör­ande 27–24 från 14 meter(!) och ge Drott ointagliga 2–0 i matcher.

– JAG TYCKTE jag hörde alla skrika att jag skulle skjuta och då trodde jag typ att det var två sekunder kvar, men det var ju mycket mer än så, skrattar Johanna sedan hon firat med champagne efteråt.

Utanför omklädning­srummet stod Wohlin och myste.

– Om man ser rent krasst på det så har tjejerna räddat föreningen. Jag tror att det hade blivit väldigt jobbigt om herrarna spelat i tvåan och damerna i ettan nästa säsong. Nu har vi i stället en plattform att stå på, konstatera­r han.

Men det var inte bara nervöst på läktaren. Även spelarna kände av matchens betydelse och det märktes.

Efter 22–17 i Hudiksvall hade Drott skaffat sig ett bra utgångsläg­e för att avgöra på hemmaplan, där laget är starkt. Strand bjöd dock på bra motstånd och var i ledningen under stora delar av den första halvleken innan Halmstadla­get vände och gick till pausvila med 13–11.

– Det kändes som om vi var bättre och i paus sa vi till varandra att vi skulle låta tåget gå i andra halvlek, säger Birkkjear Andersson.

Drott gick tidigt i från till en tremålsled­ning och hade sedan flera chanser att dryga ut försprånge­t, men gästernas målvakt Frida Holmqvist briljerade mellan stolparna och höll sitt lag kvar i matchen.

Men Strand kom aldrig närmare än ett mål och med ett par minuter kvar kändes segern klar.

STOR DEL I vinsten hade Birkkjear med sex mål och målvakten Sara Johansson. Hon fick chansen framför Christine Brorsson, som var så bra i den första kvalmatche­n.

– Det var ovanligt nervöst, men det brukar lossna för oss och det gjorde det i dag med, pustar Johansson. Hur ska ni fira segern? – Vi ska ut och käka med laget. Roger Wohlin hade redan tankarna på framtiden.

– Ja, nu börjar ett annat arbete, men det kan man ta en sån här dag.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? GLÄDJE I DROTT. Sara Olsson och Johanna Birkkjear Andersson jublar efter kvalsegern mot Strands IF, som gör att Halmstadla­get stannar kvar i Allsvenska­n.
Bild: ROGER LARSSON GLÄDJE I DROTT. Sara Olsson och Johanna Birkkjear Andersson jublar efter kvalsegern mot Strands IF, som gör att Halmstadla­get stannar kvar i Allsvenska­n.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden