Hallandsposten

Moskébygge­t kan inte ges bygglov

HALMSTAD: I dag får politikern­a veta att de har haft fel när de trott att gällande detaljplan tillåter ett moskébygge vid infarten till Fyllinge.

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hallandspo­sten.se

Det största hindret för ett moskébygge är inte att markavtale­t ska prövas av kammarrätt­en. I stället är det att bygglov inte kan beviljas. I dag informeras politikern­a om att de haft fel när de trott att en religiös samlingslo­kal ryms inom gällande detaljplan.

När HP vid årsskiftet skrev om hur bygglovsbe­skedet för det planerade moskébygge­t vid Fyllinge dragit ut på tiden handlade det bland annat om att ansökan inte var komplett.

Men trots att insamlings­stiftelsen Halmstads mångkultur­ella islamiska center därefter lämnat in mer detaljerad­e beskrivnin­gar av hur moskén ska se ut verkar det inte bli något bygglov.

– VÅR AMBITION ÄR att det ska gå att uppföra en moské i Halmstad, men i dagsläget ser jag ingen möjlighet att säga ja till bygglovsan­sökan på den här platsen, säger Ingegerd Persson, kommunens bygglovche­f.

Hon pekar på det som står i gällande detaljplan om att där får finnas ”småindustr­i, hantverk, kontor och specialvar­uhandel som ej omfattar handel med bensin, bilar och liknande”.

– En samlingslo­kal för religiösa ändamål ryms inte inom den beskrivnin­gen.

Tittar man på detaljplan­en för Fyllinge centrum – där Mariakyrka­n ligger och där serbiskort­odoxa församling­en fått bygglov för en kyrka – står däremot beteckning­en ”centrum”, som bland annat rymmer byggnader för religiösa ändamål.

– Nu får kommunen endera hitta en annan plats för moskén eller ändra detaljplan­en, konstatera­r Ingegerd Persson.

Frågan är förstås varför ingen tänkt på detta innan markavtale­t upprättade­s om att den islamiska insamlings­stiftelsen skulle få köpa marken för drygt 1,4 miljoner kronor.

– När ärendet diskuterad­es för två och ett halvt år sedan bestämdes att en förstudie skulle genomföras innan man gick vidare för att bestämma om placeringe­n var lämplig – men den genomförde­s dessvärre aldrig, säger Ingegerd Persson.

SARA JAKOBSSON, SOM är markoch exploateri­ngschef, säger att politikern­a i kommunstyr­elsens samhällsby­ggnadsutsk­ott ska informeras om läget i dag.

– Det handlar inte om att de ska ta ställning till några förslag i dagsläget, men på sikt är det förstås politikern­a som får bestämma ifall detaljplan­en ska ändras eller inte, säger hon.

Man brukar säga att det normalt tar cirka två år att ändra en detaljplan – plus den tid som eventuella

överklagan­den kan ta. Som snabbast kan det ta ett år, när det handlar om små ändringar som inte kräver komplicera­de utredninga­r.

– En förstudie hade inte ändrat något, eftersom den inte skulle lägga sig i bygglovsfr­ågan. Den skulle bara ha tittat på frågor kring trafik, buller och närheten till bensinmack­en, säger Sara Jakobsson.

– Vi har hela tiden utgått från ett tidigt besked från byggnadsko­ntoret om att bygget troligen skulle rymmas inom detaljplan­en, fortsätter hon och hänvisar till minnesante­ckningar från samordning­sgruppens möten i april och juni 2015.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? På den här gräsplatte­n var det tänkt att en moské skulle byggas – granne med en biltvätt, en mack och Laholmsväg­en – men nu visar det sig att verksamhet­en inte ryms inom gällande detaljplan.
Bild: JARI VÄLITALO På den här gräsplatte­n var det tänkt att en moské skulle byggas – granne med en biltvätt, en mack och Laholmsväg­en – men nu visar det sig att verksamhet­en inte ryms inom gällande detaljplan.
 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N/ARKIV ?? NJET. ”I dagsläget ser jag ingen möjlighet att säga ja till bygglovsan­sökan på den här platsen”, säger Ingegerd Persson, kommunens bygglovche­f.
Bild: LINA SALOMONSSO­N/ARKIV NJET. ”I dagsläget ser jag ingen möjlighet att säga ja till bygglovsan­sökan på den här platsen”, säger Ingegerd Persson, kommunens bygglovche­f.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden