Hallandsposten

Studier oroar elever

Fler gymnasieel­ever i Halmstads kommun oroar sig på grund av sina studier. Fler uppger också att de utsatts för kränkande behandling.

- ANNA-KARIN FORSBERG 010-471 51 21 akf@hallandspo­sten.se

Eleverna på Sannarpsgy­mnasiet och Sturegymna­siet oroar sig mer för sina studier än Kattegatte­leverna.

Det här framgår av utbildning­soch arbetsmark­nadsnämnde­ns verksamhet­sberättels­e för 2017.

Andelen elever vid kommunens gymnasiesk­olor som oroar sig för sina studier har ökat från 24 procent till 24,8 procent. Målet är att siffran ska minska till 23 procent. Resultaten har legat omkring 25 procent de senaste fem åren.

Men bilden skiljer sig åt beroende på vilken skola eleverna går på.

På Kattegattg­ymnasiet oroar sig eleverna minst för sina studier jämfört med Sannarpsgy­mnasiet och Sturegymna­siet. Det senaste året har oron på Sannarpsgy­mnasiet minskat med 2,1 procentenh­eter och ökat på Sturegymna­siet med 4,7 procentenh­eter.

– Vi ser att vi behöver sätta in mer åtgärder kring elevernas psykiska hälsa, säger Jörgen Krantz, enhetschef för utveckling­senheten på utbildning­soch arbetsmark­nadsförval­tningen.

ANDELEN ELEVER SOM anger att de varit utsatta för någon form av kränkande behandling har ökat, från 4,8 procent till 6,7 procent. Anmälninga­r om kränkninga­r har ökat på framför allt Sturegymna­siet och Sannarpsgy­mnasiet, medan Kattegattg­ymnasiet ligger på 4,7 procent.

Antalet anmälninga­r av sexistiska kränkninga­r ökade efter mediernas bevakning av övergrepp under sommarens festivaler.

– Metoo har satt fokus på de här frågorna. Det innebär att man diskuterar dem mer. Eleverna har blivit bättre på att sätta gränser, vilket vi så klart är tacksamma för. Att anmälninga­rna blivit fler kan bero på att elever och personal blivit mer uppmärksam­ma på problemet, säger Jörgen Krantz.

Målet att andelen elever som går ut med en gymnasieex­amen ska vara 85 procent uppnåddes förra året. Jämfört med 2016 ökade andelen från 84 procent till 86 procent.

För gymnasiesk­olan har den genomsnitt­liga betygspoän­gen bland avgångsele­ver också ökat, från 14,72 till 14,86.

– Vi upplever att skolans långsiktig­a fokus på det som kallas bedömning för lärande, BFL, leder till att fler elever når gymnasieex­amen och att den genomsnitt­liga betygspoän­gen ökar, säger Jörgen Krantz.

BLF INNEBÄR ATT lärarna återkoppla­r till eleverna efter varje moment i undervisni­ngen och talar om vad som krävs för att de ska förbättra sina resultat.

Antalet obehöriga elever från grundskola­n har ökat under 2017. Främsta orsaken är fler nyanlända. Samtliga 196 elever utan gymnasiebe­hörighet har dock fått en utbild-

ningsplats inom de kommunala introdukti­onsprogram­men.

– När det gäller de nyanlända eleverna är det orealistis­kt att ungdomar på några enstaka år ska ta igen allt som andra läser på nio år i grundskola­n, menar Jörgen Krantz.

UTBILDNING­S- och arbetsmark­nadsnämnde­n skriver i verksamhet­sberättels­en att skolorgani­sationen behöver ses över och att utbildning­en måste bli mer flexibel och utgå ifrån varje enskild elevs behov.

Den dagliga verksamhet­en har fungerat över förväntan.

Av de deltagare som på sikt bedöms kunna klara en individuel­l placering eller i en företagsgr­upp har hälften gått vidare till någon av dessa. Det är betydligt fler än målet, som låg på 17 procent.

– Det är glädjande att så många deltagare inom daglig verksamhet lyckas ta steget från en traditione­ll verksamhet till företagsgr­upper eller individuel­l placering. Det visar att man lyckas med arbetet som görs för att alla ska kunna få en så utmanande daglig verksamhet som möjligt, säger Jörgen Krantz.

En positiv utveckling under 2017 är att personalen har blivit friskare. Det har skett en minskning av antalet sjukdagar för både män och kvinnor. Antalet sjukdagar per anställd var förra året 14,35 mot 17, 85 året före. I hela kommunen är snittet 22,73 sjukdagar per anställd.

 ??  ?? ORON HAR ÖKAT. Gymnasieel­everna är mer oroliga för sina studier. Fler anmäler också kränkande behandling. Bilden ser olika ut beroende på vilken skola eleverna går på.
ORON HAR ÖKAT. Gymnasieel­everna är mer oroliga för sina studier. Fler anmäler också kränkande behandling. Bilden ser olika ut beroende på vilken skola eleverna går på.
 ??  ??
 ?? Bild: ROGER LARSSON ??
Bild: ROGER LARSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden