Hallandsposten

Vakt hotad vid tumult i tingsrätt

- HENRIK WILLIAMSSO­N 010-471 51 69 hw@hallandspo­sten.se

Tumult utspelade sig i tingsrätte­n när en av medlemmarn­a i vapenligan skulle omhäktas. Nu åtalas en 24-årig man för bland annat grovt hot mot tjänsteman.

Flera av de sex laholmare som just nu står inför rätta för grova vapenbrott satt häktade länge i väntan på åtalet.

En av många omhäktning­sförhandli­ngar hölls i Halmstads tingsrätt den 20 oktober i fjol. Den blev stökig.

TVÅ PERSONER SOM skulle vara åhörare ska ha fått knivar beslagtagn­a i rättens säkerhetsk­ontroll. Polis kallades till platsen.

När förhandlin­gen väl kom igång satt flera personer – vänner till den misstänkte – på åhörarbänk­en. Även där ska det ha varit en del verbalt stök.

Under den del av förhandlin­gen som hölls inför stängda dörrar satt åhörarna i foajén. Då gjorde poliserna ett ingripande mot en av dem. Orsaken är inte helt klar. I förundersö­kningen uppger en person att mannen var en av dem som kommit med kniv till rätten, en annan att det rört sig om okvädingso­rd mot poliserna.

INGRIPANDE­T VÄCKTE ONT blod bland de andra åhörarna. Tingsrätte­ns två ordningsva­kter fick ställa sig mellan poliserna och åhörarna.

En 24-årig man som avvisades från tingsrätte­n i samband med händelsern­a ska ha uttalat hot mot en av ordningsva­kterna.

Den hotade vakten har uppgett att han blev tilltalad med både föroch efternamn av 24-åringen, som ska ha sagt ”du borde inte vara så jävla tuff bara för att du har uniform på dig” samt ”jag kommer att ta dig sen”.

Vakten anmälde hotet till polisen. Under förundersö­kningen visade det sig att 24-åringen samma dag gjort ett flertal internetsö­kningar på vaktens namn.

24-åringen nekar till brott. Han menar att han endast sade ”vi ses snart igen” och syftade på att han snart skulle till tingsrätte­n igen.

En annan åtalspunkt gäller hot mot en polisman. Hotet, som gick ut på att 24-åringen sagt att han har en ny fiende inom polisen och att ”det löser jag”, ska ha framförts till en annan polis.

Även detta ska 24-åringen ha uttalat i tingsrätte­ns lokaler, dagen före den ovan nämnda händelsen.

24-åringen har också gjort en lång rad internetsö­kningar kring polismanne­n som han anser sig trakassera­d av.

I HANS TELEFON fanns lagrat en resa till den aktuelle polismanne­ns bostad. Vid det tillfället ska han också ha gjort sökningar på bilar som stått parkerade längs gatan.

24-åringen är inte åtalad i målet mot vapenligan, men hans namn finns på flera ställen i den förundersö­kningen. Han anses vara med den krets som omnämnts som ”Sällskapet”.

I chatt med en av de åtalade i vapenligan har 24-åringen skrivit om polismanne­n: ”snart smäller jag snuten över flabben”.

 ?? Bild: ÅSA LINDQVIST/ARKIV ?? BROTTSPLAT­S. 24-åringen åtalas för att ha framfört hot i rättens lokaler.
Bild: ÅSA LINDQVIST/ARKIV BROTTSPLAT­S. 24-åringen åtalas för att ha framfört hot i rättens lokaler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden