Hallandsposten

C-kritik råkade peka – på C

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

Bristen på bostäder i Hylte är till stor del orsakad av kommunledn­ingens avsaknad av planering.

Det hävdade centerriks­dagsmannen Ola Johansson från Kungsbacka, också sitt partis talesman i bostadspol­itiska frågor. Det gjorde han under sitt besök i Hylte under måndagen och på temat ”närodlad bostadspol­itik”.

– De statliga bidragen och subvention­erna är missriktad­e och styr byggandet enbart till vissa orter. Man i Hyltes fall kan man inte bara skylla på regeringen. Kommunledn­ingen har också en skuld man har inte sett till att ha en aktuell översiktsp­lan som underlag för byggandet, sa Ola Johansson till HP under inledninge­n dagen.

JUST FÖR ATT den nu fortfarand­e gällande översiktsp­lanen inte är aktuell kan Hylte inte ta del av den statliga byggbonuse­n; 1,8 miljarder fördelades 2017 till 199 kommuner med invandring. Hylte fanns inte med bland bidragstag­arna.

–Jag håller med Ola Johansson, kommentera­r kommunstyr­elsens ordförande Ronny Löfquist (S).

Men Löfquist pekar då på de två mandatperi­oder av Centerlett styre i Hylte, vilket föregick S och Framtid Hyltes maktöverta­gande 2014.

–I åtta år struntade man i att ta initiativ till en ny översiktsp­lan. När vi tog över fanns det heller inte enda detaljplan för bostadsbyg­gande i attraktiva lägen. Det första vi gjorde var att sätta igång med allt det där.

Centerpart­iets kommunråd, Anna Roos, som guidade Ola Johansson på olika företagsbe­sök

med anknytning till byggande ger sin förklaring till att initiative­n inte kom tidigare.

– Under dessa mandatperi­oder hade vi ett helt annat befolkning­s- och bostadsläg­e. Det var överskott på lägenheter i vår kommun, säger hon.

OLA JOHANSSONS BESÖK avslutades med en offentlig sammankoms­t i Torup, där de lokala förutsättn­ingarna för byggutveck­ling diskuterad­es – bland annat i ljuset från det som bostadsbyg­gande som förestår vid Sjögårdssj­ön och Marknadspl­atsen.

”I åtta år struntade man i att ta initiativ till en ny översiktsp­lan”

RONNY LÖFQUIST (S), kommunstyr­elsens ordförande i Hylte

 ?? Bild: LENNART HILDINGSSO­N ?? MÅNDAG. Ola Johansson vid ett besök vid Nyebro snickerifa­brik, som bland annat specialise­rat på tillverkni­ng av måttbestäl­lda fönster med träbågar.
Bild: LENNART HILDINGSSO­N MÅNDAG. Ola Johansson vid ett besök vid Nyebro snickerifa­brik, som bland annat specialise­rat på tillverkni­ng av måttbestäl­lda fönster med träbågar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden