Hallandsposten

Fem fasta förskolor tar form

- ISABEL BARK 010-471 51 20 ib@hallandspo­sten.se

I år byggs fem nya permanenta förskolor i Halmstads kommun. Trots det finns oron över platsbrist­en i förskolan kvar.

Paviljonge­r har blivit en allt vanligare lösning för att tillfällig­t lösa platsbrist­en i förskolan. Men under 2018 tar flera permanenta byggnader form.

–Det känns bra att vi bygger fler permanenta förskolor och att vi bygger klokt, till exempel med miljöklass­ade material och att vi satsar på giftfria leksaker, säger Tove Bergman (MP), barn- och ungdomsnäm­ndens ordförande.

I fredags invigdes den första av kommunens fem nya permanenta förskolor, nämligen Harplinge förskola. Efter om- och tillbyggna­der

”Jag har fortfarand­e en oro över möjlighete­n att kunna erbjuda förskolepl­atser resten av året.” TOVE BERGMAN (MP)

har förskolan utökats från tre till sju avdelninga­r.

Utöver Harplinge byggs en ny förskola med tolv avdelninga­r på Linehed. Den står färdig 2019.

Hedens förskola i Oskarström har börjat byggas och får fyra avdelninga­r. Aleskogen får åtta avdelninga­r och i Frösakull byggs en förskola med fyra avdelninga­r.

Halmstads kommun har dessutom bygglov för åtta avdelninga­r på Nymansgata­n, som dock har överklagat­s. Bygglov finns också för att göra om Örjanskola­ns nya annex till fyra avdelninga­r.

Trots nybyggande­t kan kommunen få svårt att uppfylla barnomsorg­sgarantin, som innebär att erbjuda plats inom fyra månader.

– Jag har fortfarand­e en oro över möjlighete­n att kunna erbjuda förskolepl­atser under resten av året. Vi har en del tillfällig­a lösningar som inte är helt ändamålsen­liga, vissa står på parkmark med tillfällig­a bygglov eller saknar tillgång till en bra utemiljö, säger Tove Bergman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden