Hallandsposten

Studenter kör 300 mil med solcellsbi­l

- SARA KAPPELIN sk@hallandspo­sten.se

Studenter på Högskolan i Halmstad bygger en bil som drivs helt av solceller. Målet är att köra 300 mil med den genom Australien – från Darwin i norr till Adelaide i söder.

De som bygger är 30 förstaårse­lever som studerar till utveckling­singenjöre­r, och tillsamman­s bildar de HUST – Halmstad university solar team. Finalen för byggandet är i oktober 2019, då de ska delta i tävlingen Bridgeston­e World Solar Challenge som ska ta dem igenom Australien.

– Halmstad har inte varit med i tävlingen förut, så vi får komma på allt själva, säger Jakob Frank.

Det finns restriktio­ner kring hur man får bygga bilen, och den kommer att besiktas som ett riktigt fordon i Australien.

– Målet är att dels göra en snabb och lätt bil, och dels göra den säker. Topphastig­heten ska vara på minst 120 km/tim, säger Adam Jisland och fortsätter:

– Man ska kunna känna bilen bättre än sin egen kropp. Går något fel ska vi kunna fixa det.

DEN STÖRSTA UTMANINGEN nu är att skaffa sponsorer och konsulttim­mar.

– Vi ska sälja in idén till företag som ska synas på bilen medan vi kör igenom Australien, säger teamet.

Det är också marknadsfö­ring för Högskolan.

– Förhoppnin­gen är att de ska synas i världen och i Sverige, säger Simone Rishede. Målet med tävlingen är tydligt. – Visionen är att vi ska gå ifrån fossila bränslen och skapa en hållbar framtid. Det är ett jättebra projekt. Bilar är en del av våra liv. Kan vi göra det hållbart är det rätt väg att gå, säger Adam Jisland.

PROJEKTET RÄKNAS SOM 30 högskolepo­äng vilket sammanlagt är en termin, så det tar mycket tid från ett redan pressat studiesche­ma.

– Så det är bara de som verkligen * Tävlingen har arrangerat­s vartannat år de senaste 30 åren och deltagarna är studenter från hela världen.

* De tävlande kör från sju på morgonen till fem på eftermidda­gen, och oavsett var de är någonstans klockan fem så måste de stanna och tälta på plats. Även när de befinner sig i en öken.

* Det finns tre typer av klasser. HUST kommer att tävla i The challenger class.

* Förra året vann ett team från Nederlände­rna som kom i mål under dag fem. vill vara med på detta som gör det, säger Simone Rishede.

Förhoppnin­gen är att alla ska till Australien.

– Men det beror på hur mycket pengar vi får in, säger Alexander Sollin.

BILEN HAR ENDAST plats för föraren och hen måste väga exakt 80 kilo. Väger man mindre kan man lägga till vikt. Men de behöver ändå ha ett stort team.

– Vi måste ha en följebil med chaufförer och några måste ordna med mat och annat, säger Simone Rishede.

Teamet ska vara på plats två veckor före tävlingen för att förbereda.

– Vår förhoppnin­g är att klara hela sträckan, säger Adam Jisland.

– Nej, att vinna, säger Simone Rishede.

 ?? Bild: SARA KAPPELIN ?? SAMARBETE. Jakob Frank, Ahmed Issa, Adam Jisland, Simone Rishede och Alexander Sollin är några av de som bygger bilen. Här bredvid en prototyp.
Bild: SARA KAPPELIN SAMARBETE. Jakob Frank, Ahmed Issa, Adam Jisland, Simone Rishede och Alexander Sollin är några av de som bygger bilen. Här bredvid en prototyp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden