Hallandsposten

Gulsvart majblomma tros bli en storsäljar­e

- ANN KATRIN NORLING akn@hallandspo­sten.se 010-471 51 50

”Ju större försäljnin­g desto mer pengar att dela ut till barn i familjer med små inkomster.”

Efter skoldagens slut på torsdag startar årets försäljnin­g av majblomman. – Folk brukar vara otroligt generösa med att köpa, säger Ann Birgersson, ordförande i Majblomman i Laholm.

I 2017 års mätning var Laholmarna femte bäst i landet per person att köpa majblommor.

FÖRSÄLJNIN­GEN GÖRS AV skolbarn på lågstadiet och administre­ras av de sju majblommef­öreningarn­a i Laholm, Veinge, Knäred, Hishult, Hasslöv, Vallberga-ränneslöv och Våxtorp-skottorp.

I Laholm har föreningen engagerat cirka 170 elever som hoppas att folk tilltalas av majblomman, som det här året går i färgerna gult och svart.

– Ju större försäljnin­g desto mer pengar att dela ut till barn i familjer med små inkomster, säger Ella Persson, kassör.

VARTANNAT ÅR BIDRAR Laholms Sparbank med en summa som motsvarar 40 procent av den totala majblommef­örsäljning­en i kommunen. Nu är det dags igen. 2016 såldes majblommor för totalt 367 000 kronor. Banken plussade det året på med drygt 146 600 kronor.

– Vi är glada för att ha hittat denna kontakt, annars hade vi aldrig kunnat hjälpa barn på det här viset, säger Lars-göran Persson, vd i Laholms Sparbank.

Familjer med barn under 18 år kan ansöka om bidrag till fritidsakt­iviteter, avgiften till Kulturskol­an, kläder, skor, cyklar och annat som barn behöver.

– Vi har också stöttat enskilda barn för studieresa till Auschwitz. Vid ett tillfälle hjälpte vi en ensamståen­de tvåbarnsma­mma som tillfällig­t hade problem med månadshyra­n, säger Ann Birgersson.

ANSÖKAN OM BIDRAG kan göras antingen på Majblomman­s webbsida eller på en blankett som Medborgars­ervice i Stadshuset tillhandah­åller. Till ansökan krävs intyg från till exempel skolan och uppgifter om familjens inkomst. Majblomman­s styrelse har tystnadspl­ikt.

– Vi tittar på alla ansökninga­r som kommer in och gör bedömninga­r, säger Ella Persson.

ELLA PERSSON Kassör, Majblomman

 ?? Bild: ANN KATRIN NORLING ?? HJÄLPINSAT­S. Lars-göran Persson och Christel Alm, Laholms Sparbank, samt Ella Persson och Ann Birgersson, Majblomman, är entusiasti­ska.
Bild: ANN KATRIN NORLING HJÄLPINSAT­S. Lars-göran Persson och Christel Alm, Laholms Sparbank, samt Ella Persson och Ann Birgersson, Majblomman, är entusiasti­ska.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden