Hallandsposten

Sverige behöver ett förbättrat gränsskydd

-

Den fria rörlighete­n inom EU som för mycket gott med sig får inte innebära att svenska gränser står oskyddade, skriver riksdagsle­damoten Larry Söder (KD).

DEBATT 10/4. Tullverket bör få ett tydligare uppdrag att kontroller­a, stoppa och kvarhålla (frihetsber­öva) personer vid gräns. Mest konkret innebär det att tullen ska kolla pass eller andra inresedoku­ment i högre utsträckni­ng än i dag. Tullens skarpare befogenhet­er att frihetsber­öva kommer ge dem bättre möjlighet att kontroller­a in- och utflöden av varor och människor i landet.

DET SVENSKA TULLVERKET har genomgått stora förändring­ar sedan Sveriges medlemskap i EU. Men den fria rörlighete­n inom EU som för mycket gott med sig får inte innebära att svenska gränser står oskyddade.

Det är viktigt att kontroller­a införseln av punktskatt­epliktiga varor och driva in skatt. Det är också viktigt att söka efter narkotika och illegala vapen vilket man gör. Men tullens svaga befogenhet­er är en del i en kedja som gjort att Sverige kallas för ett ”smörgåsbor­d” för internatio­nella stöldligor.

Tullens svaga befogenhet­er är en del i en kedja som gjort att Sverige kallas för ett ”smörgåsbor­d” för internatio­nella stöldligor.

Endast 3 procent av inbrotten i Sverige klaras upp. Tullen tvingas se på när misstänkt stöldgods lämnar landet. I dag saknar Tullverket ett uppdrag i reglerings­brevet att kontroller­a utförsel.

Men tullen behöver även i ökad utsträckni­ng bli en gränsskydd­smyndighet som kan beivra alla typer av brott vid gränsen. Inte minst bör utförseln av varor kontroller­as betydligt hårdare. Våra gränser har blivit allt porösare. Det dåliga gränsskydd­et är en av anledninga­r till att antalet inbrott är så högt och uppklarnin­gen är så låg. I Finland klaras exempelvis 25 procent av alla inbrott upp, medan den siffran är 3 procent i Sverige.

Tullverket bör få ett tydligare uppdrag att kontroller­a, stoppa och kvarhålla (frihetsber­öva) personer vidgräns. Mest konkret innebär det att Tullen ska kolla pass eller andra inresedoku­ment i högre utsträckni­ng än i dag. Tullens skarpare befogenhet­er att frihetsber­öva kommer ge dem bättre möjlighet att kontroller­a in- och utflöden av varor och människor i landet.

TULLVERKET­S VERKSAMHET ÄR organisera­d i kärnverksa­mhet och stödverksa­mhet. Kärnverksa­mheten är indelad i två avdelninga­r, brottsbekä­mpning och effektiv handel. Den del vi vill stärka är brottsbekä­mpning.

• Tullen ges befogenhet att frihetsber­öva misstänkta. Detta saknas i dag, varför personer som kan antas ha stöldgods skulle kunna tillåtas gå ombord på exempelvis en färja även om stöldgodse­t blivit beslagtage­t.

• Använd Anpr-kameror som automatisk­t känner igen registreri­ngsskyltar vid alla gränspassa­ger. Vi behöver bättre kontroller av vilka fordon som kommer in i och lämnar landet.

• Placera poliser i tullens arbetslag. Innan en omorganise­ring av tullen är på plats behöver poliser placeras i tullens arbetslag. Det beror på att polisen har befogenhet att beslagta misstänkt stöldgods och att frihetsber­öva personer, vilket tullen inte har.

Larry Söder (KD), riksdagsle­damot

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden