Hallandsposten

Fullmäktig­e de som kan ändra avgiftsbes­lut

-

Svar till Knut Larsson 7/4.

AVGIFTER. Först vill jag beklaga den uppkomna situatione­n. Dessvärre har förutsättn­ingarna i detta fall förändrats på sådant sätt att Laholmsbuk­tens VA inte kunnat påverka tiden för utförandet. LBVA har försökt få tillstånd för grävningsa­rbetet under 2017. Det är väldigt olyckligt att det inte var möjligt att utföra arbetet enligt plan. Dock kvarstår grunden för hur anläggning­savgifter beräknas och det är att avgiften för att ansluta en fastighet ska beräknas vid det tillfället som förbindels­epunkten upprättas och meddelas.

Förvaltnin­gen kan alltså inte på förhand ta betalt för en förbindels­epunkt som inte finns. Detta är informatio­n som lämnas vid handläggni­ng av ärendet i kontakten med fastighets­ägaren. Förvaltnin­gen måste alltså tillämpa den vid varje tidpunkt gällande va-taxan, som beslutas av kommunfull­mäktige och det är bara kommunfull­mäktige som kan ändra beslut om avgift. Liknande ärenden har varit aktuella för prövning i domstol, med resultat att domstolen beslutat att avgiften ska räknas enligt gällande va-taxa, alltså den av kommunfull­mäktige beslutade va-taxan.

Fastighets­ägaren har möjlighet att få avgiften uppdelad på en period upp till tio år och kan också begära att domstol prövar frågan om hur avgiften ska beräknas. Anslutning­skostnaden är alltså lämnad med förutsättn­ingen att förbindels­epunkten kan upprättas utan att tidplanen påverkas av saker LBVA inte kan råda över. Mattias Leijon, förvaltnin­gschef Laholmsbuk­tens VA

 ?? Bild: HP/ARKIV ?? Området, här på bilder från runt tio år sedan, har fått växa igen och utnyttjas inte, menar skribenten.
Bild: HP/ARKIV Området, här på bilder från runt tio år sedan, har fått växa igen och utnyttjas inte, menar skribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden