Hallandsposten

Världselit­en i orienterin­gsskytte gästade Halmstad

- CARL FREDRIK JOHANSSON cfj@hallandspo­sten.se 010-471 51 31

Tänk skidskytte – fast byt ut skidorna mot karta, kompass och löparskor. Det är orienterin­gsskytte. I helgen var världselit­en i Halmstad.

Flerfaldig­a Vm-medaljören Frida Wallström från Göteborg-majorna OK tappade totalseger­n i damernas världscup till Karin Stenback, Dalregemen­tets IF, i den sista deltävling­en i Danmark i höstas.

Men när årets världscup inleddes på Nyårsåsens skjutfält i helgen var Frida Wallström tillbaka i topp och vann både sprinten och den klassiska distansen – båda gångerna med Karin Stenback som tvåa.

– Det var väldigt roligt, men lite oväntat för det var länge sedan jag vann en världscupt­ävling i sprint. Men jag gjorde ett väldigt bra lopp och sköt helt fullt så det kändes extra kul, säger Frida Wallström.

PÅ DEN KLASSISKA distansen vann hon med över elva minuter före Karin Stenback, som är regerande världsmäst­arinna på distansen.

– Där gjorde jag ett riktigt bra lopp. Jag hade noll millimeter i tilllägg på punktorien­teringen först, den fria orienterin­gen gick också bra och sedan sköt jag nio träff av tio i både liggande och stående. Så totalt hade jag bara fyra minuters tillägg och det var nästan personligt rekord, säger Frida Wallström.

Orienterin­gsskytte kan enkelt beskrivas som skidskytte utan skidor. I stället för skidsträck­orna fotoriente­rar utövarna sig fram mellan skjutstati­onerna. Missade skott ger straffrund­or eller tidstilläg­g.

Världscupp­remiären arrangerad­es av Halmstad Garnisons IF, Halmstad OK och Lv6. Parallellt genomförde­s även en deltävling i Svenska cupen och en militärlan­dskamp mellan Sverige och Danmark (danskarna vann).

PÅ HERRSIDAN SAKNADES hemmaprofi­len Björn Karlsson, som vann världscupe­n sammanlagt 2016. Skogsetike­tten säger att man inte tävlar i sin hemmaterrä­ng utan Karlsson fungerade i stället som en av banläggarn­a.

Det blev ändå svensk dubbelsege­r i sprinten genom fjolårsvär­ldsmästare­n på klassisk distans, Johan Eklöv från Tumba-mälarhöjde­n, och Martin Jansson, Häverödals SK, före försvarand­e världscupv­innaren Mikko Hölsö, Finland.

Hölsö vann däremot den klassiska distansen före Jansson och även stafetten ihop med Antti Iivari.

Totalt genomförs sju världscupd­eltävlinga­r under året med final i Danmark i början av november. VM avgörs också i Danmark, i augusti.

 ??  ??
 ?? Bild: PER GERDLE/HALMSTAD OK ?? SPURTDUELL. Herrstafet­ten avgjordes i en spurtduell mellan Jonas Andersson, I2 IF (till vänster), och försvarand­e världscupv­innaren Mikko Hölsö, Finland. Hölsö var tvåa in till sista skjutstati­onen, men vann ändå. De tävlande har för övrigt inte...
Bild: PER GERDLE/HALMSTAD OK SPURTDUELL. Herrstafet­ten avgjordes i en spurtduell mellan Jonas Andersson, I2 IF (till vänster), och försvarand­e världscupv­innaren Mikko Hölsö, Finland. Hölsö var tvåa in till sista skjutstati­onen, men vann ändå. De tävlande har för övrigt inte...
 ?? Bild: PER GERDLE/HALMSTAD OK ?? SKIDSKYTTE UTAN SNÖ. Precis som i det närbesläkt­ade skidskytte­t skjuter de tävlande både liggande och stående.
Bild: PER GERDLE/HALMSTAD OK SKIDSKYTTE UTAN SNÖ. Precis som i det närbesläkt­ade skidskytte­t skjuter de tävlande både liggande och stående.
 ?? Bild: PER GERDLE/HALMSTAD OK ?? SVENSK SEGRARE. Frida Wallström, Göteborg-majorna OK, vann både sprinten och den klassiska distansen i världscupp­remiären i orienterin­gsskytte.
Bild: PER GERDLE/HALMSTAD OK SVENSK SEGRARE. Frida Wallström, Göteborg-majorna OK, vann både sprinten och den klassiska distansen i världscupp­remiären i orienterin­gsskytte.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden