Hallandsposten

Ett mänskligt porträtt av livet på en myndighet

-

Ella har sjungit klart om studentens lyckliga dar och är redo att ta sina första trevande steg ut på arbetsmark­naden. Tvåbarnsma­mman Maria kämpar mot sjukdomen som länge har hindrat henne från att arbeta och försörja familjen. 61-årige Anders längtar efter att bryta sin mångåriga arbetslösh­et och Shaima vill lära sig språket och ta körkort för att bli en del av det svenska samhället.

I SVT:S nya serie ”Sveriges bästa arbetsförm­edling” möter vi fyra ganska vanliga, för att inte säga typiska, besökare på en svensk arbetsförm­edling. Vi befinner oss i Örnsköldsv­ik, men situatione­rna som skildras skulle kunna utspela sig var som helst i vårt avlånga land. Dokumentär­seriens första avsnitt av fem sändes i torsdags och den till synes skrytsamma titeln har i förväg väckt både ilska och frågetecke­n. Med ett så lågt anseende bland folket blir det kontrovers­iellt att sätta in ordet ”bästa” i samma mening som ”Arbetsförm­edlingen”. Titeln syftar dock inte till myndighete­n i sig utan till den önskan chefen på Örnsköldsv­ikskontore­t har om att vända den negativa trenden och skapa bättre förhålland­en för både medarbetar­e och kunder.

DE SOM VÄNTAT sig statlig propaganda kan med andra ord lugna sig. Första avsnittet av ”Sveriges bästa arbetsförm­edling” är nämligen allt annat än skönmåland­e. Här är vi med när Anders ringer för att få hjälp med ett jobb och hamnar i 54 minuters telefonkö och Maria får avslag efter avslag i sina försök att hitta en praktikpla­ts. Ellas vänner pratar om ”Arbetsförn­edringen” och på nyheterna sänds inslag där Arbetsförm­edlingen kritiseras för att inte förmedla tillräckli­gt många jobb.

”Om de kan hitta metoder för att underlätta personalen­s situation så förbättrar de i längden även för de arbetssöka­nde.”

Parallellt med berättelse­rna om Ella, Maria, Anders och Shaima får vi även en inblick i hur en dag på jobbet kan se ut för de i många fall överbelast­ade arbetsförm­edlarna som hanterar drygt 80 kunder var. För att det inte ska bli för dystert får Örnsköldsv­iks arbetsförm­edling hjälp av experter i form av en ledarskaps­konsult, en branschstr­ateg och en integratio­nsexpert – Halmstadbö­rdiga Linda Törner (läs en intervju med Linda Törner på hallandspo­sten.se). Om de kan hitta metoder för att underlätta personalen­s situation så förbättrar de i längden även för de arbetssöka­nde.

DET FINA MED ”Sveriges bästa arbetsförm­edling” är hur mänskligt och uppriktigt allting känns. Cheferna på Arbetsförm­edlingen är varken hjältar eller skurkar, de arbetssöka­nde varken slashasar eller hjälplösa offer. Shaima tar hjälp av sina barn för att bjuda in svenska grannar på fika, Anders är beredd att flytta flera mil med sin fru för att få jobba och nästan utbrända arbetsförm­edlaren Kaja fortsätter göra sitt bästa i det arbete hon fortfarand­e brinner för. Man vill bara att det ska gå bra för allihopa, med eller utan experthjäl­p. Kanske finns det hopp om framtiden, trots allt?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden