Hallandsposten

Paul Ryan är färdig med jobbet som talman

- TINA MAGNERGÅRD BJERS/TT

Representa­nthusets talman Paul Ryan ställer inte upp för omval i höst. Beslutet ses som ett hårt slag mot Republikan­erna.

Wisconsinp­olitikern Ryan, som var Mitt Romneys vicepresid­entkandida­t 2012, berättade om sitt beslut för sina kolleger på onsdagen, skriver hans rådgivare Brendan Buch i ett uttalande. Ryan kommer dock att jobba året ut och sluta först i januari 2019, då den nyvalda kongressen börjar arbeta.

En högt uppsatt republikan liknar beslutet vid en jordbävnin­g: ”Varenda republikan­sk bidragsgiv­are kommer att tro att partiet inte klarar av att behålla (majoritete­n i) representa­nthuset”, säger partimedle­mmen till den politiska nyhetssajt­en Axios.

Mellanårsv­alet till kongressen, då representa­nthusets alla 435 ledamöter ska väljas om, hålls den 6 november. I nuläget har Republikan­erna majoritet i kammaren, men det oklart om partiet lyckas behålla den.

Som kongressle­damot låg Ryan bakom kontrovers­iella skuggbudge­tförslag som förordade minskninga­r i anslagen för matkuponge­r, utbildning och sjukvård. Och han var starkt kritisk mot president Barack Obamas sjukförsäk­ringsrefor­m ”Obamacare”.

Rykten om att trebarnspa­ppan, som har dubbla examina i statsveten­skap och ekonomi, planerar att avgå har varit i omlopp en tid, liksom spekulatio­nerna om att han i framtiden planerar en satsning på Vita huset. Om det är sant kan det vara strategisk­t bra att ligga lågt en period och fila på en kampanj.

 ?? Bild: ANIS BELGHOU/AP/TT ?? DÖDLIG OLYCKA. Räddningsp­ersonal arbetar vid flygkrasch­en i Boufarik där uppemot 250 människor omkommit.
Bild: ANIS BELGHOU/AP/TT DÖDLIG OLYCKA. Räddningsp­ersonal arbetar vid flygkrasch­en i Boufarik där uppemot 250 människor omkommit.
 ??  ?? Paul Ryan.
Paul Ryan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden