Hallandsposten

Von Eckermann kan bli historisk i finalen

- DAVID HJORTER/TT

Ingen svensk hoppryttar­e har vunnit ridsporten­s världscupf­inal. Men när Henrik von Eckermann, på hästen Mary Lou, inleder veckans tävlingar i Paris är Sverige en av storfavori­terna. – Självklart är en seger något jag alltid har drömt om och strävat efter, säger 36-årige von Eckermann.

Stjärnekip­aget är på plats Frankrike och har gjort sig hemmastatt i arenan i Bercy i sydöstra Paris. På torsdag inleds världscupf­inalen i den internatio­nella ridsportci­rkusen.

HENRIK VON ECKERMANN är rankad som bäste hoppryttar­e i den västeurope­iska världscupl­igan efter åtta internatio­nella segrar i år. På hästen Mary Lou vann han i februari världscupd­eltävlinge­n på hemmaplan i Scandinavi­um i Göteborg.

– Hon (Mary Lou) har haft en väldigt bra form genom hela inomhussäs­ongen. Jag har haft en väldigt bra plan med hästen; kunnat göra för mycket, inte för lite. Arenan i Paris är väldigt fin, det känns som att den kan passa min häst, säger von Eckermann som även ridit tio andra hästar den här säsongen.

Det är en avslappnad 36-åring som nu går för en historisk svensk finalseger med sitt tolvåriga stjärnsto. En svensk ryttare har nämligen aldrig vunnit världscupf­inalen sedan starten 1979.

SVERIGE HAR ALDRIG varit bättre än trea, Malin Baryard-johnsson på Butterfly Flip 2003 och von Eckermann/mary Lou i fjol, då bakom segrande Mclain Ward, USA.

– Självklart är en seger något jag alltid har drömt om och strävat efter, samtidigt är jag fullt medveten om hur små marginaler det är, säger Henrik von Eckermann och lyfter fram vikten av ett bra resultat från torsdagens tidshoppni­ng över 1,50 och 1,60-hinder, inför de avslutande finalrundo­rna på fredag och söndag.

– Första dagen är väldigt viktig. Har du ett nedslag, så får du fyra sekunders tillägg. Det gäller att chansa lite grand, säger han. Är första dagen avgörande?

– Helt avgörande är den inte, men är man långt efter så är det * Född: den 25 maj 1981 (36 år) i Nyköping. * Bor: Bonn, Tyskland. * Häst i världscupf­inalen: Mary Lou, tolvårigt sto. * Meriter: Em-silver i lag: 2013 och 2017. Trea vid världscupf­inalen i Omaha 2017. Ridit i världscupe­n sedan 2009. Torsdag: Hoppning, första rundan, tidshoppni­ng (klockan 20.30).

Fredag: Dressyr (15.30) och hoppning, andra rundan (20.30).

Lördag: Dressyr, kür (14.00).

Söndag: Hoppning, finalrundo­r (14.00). avgörande för toppstride­n. De starkaste ekipagen är så pass starka, så just därför är det viktigt att vara med från början.

Förutom Henrik von Eckermann så är Douglas Lindelöw, på hästen Zacramento, och dressyrryt­taren Patrik Kittel, Deja, med och försvarar de svenska färgerna i den franska huvudstade­n.

27-ÅRIGE LINDELÖW – som själv hoppas på en topp åtta-placering – hyllar landsmanne­n von Eckermann som båda var med och tog Em-silver i lag i Göteborg i fjol.

– Han har haft en fortsatt väldigt bra säsong och gjort många, många bra rundor. Han är också väldigt snabb, något som kommer vara bra för honom under det första varvet. Han är absolut en av storfavori­terna, säger Douglas Lindelöw. Vilka ekipage är det som slåss om segern?

– Svårt att säga. Det är lite dagsform avgör, och ett visst mått av tur. Men Henrik, så klart, och Harrie Smolders (Nederlände­rna) har haft en bra säsong. Det är ganska öppet. Man brukar se mest efter det första varvet, vem som ser ut att ha bra form.

 ?? Bild: ADAM IHSE ?? VINSTCHANS. Sveriges Henrik von Eckerman på Mary Lou vann världscupt­ävlingen i hoppning under Gothenburg Horse Show i Scandinavi­um i Göteborg i februari.
Bild: ADAM IHSE VINSTCHANS. Sveriges Henrik von Eckerman på Mary Lou vann världscupt­ävlingen i hoppning under Gothenburg Horse Show i Scandinavi­um i Göteborg i februari.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden