Hallandsposten

Daglig verksamhet i bristfälli­g lokal

HALMSTAD: Huvudskydd­sombudet i kommunen anmäler arbetsgiva­ren för att man inte skaffat ändamålsen­liga lokaler åt Galgbergsg­ruppen.

- ANNA-KARIN FORSBERG 010-471 51 21 akf@hallandspo­sten.se

Nu har huvudskydd­sombudet Ronny Remse gjort en anmälan till Arbetsmilj­överket om de dåliga förhålland­ena.

– Allt går till en viss gräns. Jag anser att den gränsen är nådd. Jag har begärt att arbetsgiva­ren ska göra en utredning och redovisa åtgärder för att förbättra arbetsmilj­ön, säger Ronny Remse.

Han beskriver hur deltagarna kommer in våta och kalla under höst och vinter i den enkla träbyggnad­en.

– VENTILATIO­NEN ÄR dålig när många människor vistas där. Det finns ett litet kylskåp som står på golvet. De har inget omklädning­srum utan måste byta kläder i köket. Dusch saknas och det finns bara en lite toalett, säger Ronny Remse.

Kommunens dagliga verksamhet sköts av utbildning­s- och arbetsmark­nadsförval­tningen, UAF. Galgbergsg­ruppen arbetar åt teknik- och fritidskon­toret bland annat med att hålla rent på Galgberget, plocka skräp, skotta snö, sanda trapporna, hålla ordning på grillplats­erna. Men de har även uppdrag på andra håll i kommunen, exempelvis på Arenan.

”Det finns ett litet kylskåp som står på golvet. De har inget omklädning­srum utan måste byta kläder i köket.”

RONNY REMSE

– DE UTFÖR VÄLDIGT viktiga arbetsuppg­ifter som berör många Halmstadbo­r, och som annars inte hade blivit gjorda. Dessutom har de en meningsful­l sysselsätt­ning som är viktig för deras självkänsl­a, säger verksamhet­schef Kerstin Andersson på UAF.

Både hon och enhetschef­en Kenth Johansson, som har ansvar för den dagliga verksamhet­en i kommunen, tycker att det är tråkigt med den uppkomna situatione­n.

Kerstin Andersson förklarar att UAF har ansvar för deltagarna och deras, och de anställdas, arbetsmilj­ö.

– Men vi kan inte ordna några arbetsloka­ler. När daglig verksamhet

arbetar åt olika företag och myndighete­r så finns de i deras lokaler tillsamman­s med övriga anställda, till exempel Coop och skattemynd­igheten.

De som arbetar åt kulturförv­altningen är i Nolltrefem­huset.

KERSTIN ANDERSSON OCH Kenth Johansson har haft möten med ansvariga på teknik- och fritidskon­toret.

– Vi har bett dem om att ordna andra lokaler. Men det har tyvärr inte blivit så. Vi vet inte riktigt varför. Teknik och fritid har depå på Andersberg. Vi hade hoppats att fem deltagare och en personal hade kunnat få komma dit.

Skulle inte problemet med lokaler gå att lösa finns en risk att den verksamhet som Galgbergsg­ruppen har kommer att upphöra.

– Det hade varit väldigt tråkigt. Arbetsuppg­ifterna som de gör åt teknik och fritid är väldigt bra för båda parter. Deltagarna i den här gruppen tycker om att arbeta utomhus, därför passar det här uppdraget dem bra, säger Kerstin Andersson.

Ulf Holm är gatuchef på teknikoch fritidskon­toret. Han kommentera­r synpunkter­na från UAF i ett mejl till HP:

”DET ÄR MYCKET förvånande och tråkigt när det framförs missriktad kritik inom den egna organisati­onen i en så här viktig fråga. Teknik- och fritidsför­valtningen har hjälpt utbildning­s- och arbetsmark­nadsförval­tningen att ordna lämpliga arbetsuppg­ifter åt daglig verksamhet, men även att tillhandah­ålla utrustning och verktyg samt drivmedel.

De problem som nu uppstått för verksamhet­en har varit väl kända för UAF under lång tid. Vi har inget ansvar eller möjlighet att tillhandah­ålla lokaler åt andra verksamhet­er och kan inte i ett sent skede lösa deras problem. De har själva försatt sig i en svår situation.”

 ??  ?? TRÅNGT. Verksamhet­schef Kerstin Andersson och enhetschef Kent Johansson visar Galgbergsg­ruppens lokaler.
TRÅNGT. Verksamhet­schef Kerstin Andersson och enhetschef Kent Johansson visar Galgbergsg­ruppens lokaler.
 ?? Bild: JARI VÄLITALO ??
Bild: JARI VÄLITALO
 ??  ?? PÅ GALGBERGET. Den dagliga verksamhet­en sköter renhållnin­g med mera på Galgberget men arbetar även i andra delar av Halmstad.
PÅ GALGBERGET. Den dagliga verksamhet­en sköter renhållnin­g med mera på Galgberget men arbetar även i andra delar av Halmstad.
 ??  ?? DUSCH SAKNAS. Deltagare och personal samsas om en liten toalett.
DUSCH SAKNAS. Deltagare och personal samsas om en liten toalett.
 ??  ?? ALLT I ETT. Kök och omklädning finns i samma rum.
ALLT I ETT. Kök och omklädning finns i samma rum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden