Hallandsposten

Avgjort – Getinge får F–9-skola

- ANNA-KARIN FORSBERG 010-471 51 21 akf@hallandspo­sten.se

Det kommer att byggas en ny skola i Getinge för årskursern­a F–9.

Barn- och ungdomsnäm­nden satte på onsdagen ner foten i fråga om var högstadiet i skolområde norrort ska ligga. Alternativ­en har varit Getinge, där man i dag har F–9, och Harplinge som i dag har F–5-skola.

– Nu är det definitivt avgjort. Avgörande för valet av Getinge var att högstadiet finns där redan och det ska mycket till innan man flyttar det. Dessutom kommer Getinge att växa framöver, inte minst om vi får en järnvägsst­ation i samhället, säger Tove Bergman (MP), ordförande i barn- och ungdomsnäm­nden.

Genom beslutet i barnoch ungdomsnäm­nden underlätta­s planeringe­n av var den nya skolan i Getinge ska byggas. Samhällsby­ggnads kontoret utreder två alternativ förplaceri­ngen, antingen där skolan finns i dag eller på någon annan tomt i samhället.

Barn- och ungdomsnäm­nden tittar även längre in i framtiden när det gäller behovet av nya skolor för att kunna ha en bättre beredskap än hittills.

– Med ett perspektiv på 15–20 år kommer elever från Getinge och Kvibille att ensamma fylla högstadiet i Getinge, säger Tove Bergman.

– Då behövs ytterligar­e en högstadies­kola i norr. Vi i majoritete­n i nämnden anser att den bör ligga i någon av kustortern­a, Steninge, Haverdal eller Harplinge eftersom det är där elevunderl­aget kommer att finnas.

När det gäller övriga skolor i norr kommer Steningesk­olan, enligt tidigare beslut att få en ny F–3-skola. Skolorna i Haverdal och Harplinge får efter ombyggnad F–6-skolor.

– Ombyggnade­rna ska ske så snart som möjligt, men det mest realistisk­a är om cirka fem år eftersom det kan behövas detaljplan­eändringar, säger Tove Bergman.

– Jag tror att det är skönt för föräldrarn­a i Haverdal att få besked om inriktning­en av deras skola. De har varit oroliga för att skolan skulle bli F–3, säger Tove Bergman.

När det gäller Steningesk­olan hoppas hon att den ska kunna börja byggas under innevarand­e år.

Krissi Johansson (S), vice ordförande i nämnden, tycker att beslutet om Getinge ger trygghet och stabilitet för elever och personal.

– Det har varit många flyttar. Nu behövs det ordning och arbetsro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden