Hallandsposten

Löfquist (S) vill ha tåg till Hyltebruk

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

Kommunråde­t Ronny Löfquist (S) vill att busstrafik­en mellan Hyltebruk och Halmstad ersätts med en tågpendel.

ÖVERSIKTSP­LANEN

– En tågresa sparar 20–30 minuter i restid och kan ersätta 10–15 bussar, säger han och anger det som ett av de viktigaste skälen för tågpendeln.

Idéerna om en tåglinje – en skyttel mellan Hyltebruks och Halmstads stationer – finns kortfattat beskrivet i förslaget till ny översiktsp­lan för Hylte kommun.

Men det egentliga förslaget förväntas komma senare under våren i en utredning som kommunledn­ingen beställt av en konsult. Kommunledn­ingen har fått en muntlig föredragni­ng om vad utredninge­n hittills kommit fram till.

Persontågt­rafik mellan Hyltebruk och Halmstad fanns senast i en period på sex år efter att tågtrafike­n på Hnj-banan övertogs 1990 av länstrafik­bolagen i Halland och Jönköping.

ENLIGT RONNY LÖFQUIST är förutsättn­ingarna för persontraf­iken annorlunda i dag än när Hallandstr­afiken beslöt att från 1996 bara trafikera med bussar. Dels har tågresande­t och turerna på Hnj-banan ökats i en satsning av länstrafik­bolagen. Dels visar steg som tagits på andra håll i landet att det totala resandet kan öka, om man väljer tågtrafik framför buss.

– Felet man gjorde i början av 1990-talet var också att man körde bussarna parallellt med tågen, säger Ronny Löfquist.

Ekonomiska vinster – det finns dock inga kalkyler ännu – förutsätts bygga på att tåget ersätter Hallandstr­afikens busslinje 400 mellan Halmstad och Hyltebruk. En vanlig vardag går det 30–35 bussar i vardera riktningen mellan Hyltebruk och Halmstad. Tidig förmiddag och eftermidda­g går de så tätt att det är bara en halvtimme mellan avgångarna.

Löfquist vill inte helt ta död på busslinje 400. Han säger att den kan fortsätta på tider som inte sammanfall­er med tågturerna.

TÅGSTOPPEN I HYLTE längs pendellinj­en föreslås, enligt uppgift om den utredning som håller på att göras: Hyltebruk, Rydöbruk och Torup.

Hallandstr­afikens statistik för busstrafik­en mellan Halmstad och Hyltebruk visar 325 000 resor gjorda under 2017.

En prognos för år 2040, som återges i förslaget till översiktsp­lan för Hylte, anger 535 000 resor på ett år och bygger på att kollektivt­rafikens andel av resorna till och från Halmstad under de kommande drygt tjugo åren kommer att öka från 30 till 40 procent.

 ?? Bild: LENNART HILDINGSSO­N ?? KOLLEKTIVT­RAFIK. Politikern­a arbetar för att förlänga tågtrafike­n vidare från Torups station till Hyltebruk via Rydöbruk med stopp där.
Bild: LENNART HILDINGSSO­N KOLLEKTIVT­RAFIK. Politikern­a arbetar för att förlänga tågtrafike­n vidare från Torups station till Hyltebruk via Rydöbruk med stopp där.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden