Hallandsposten

För de som går ut grundskola­n utan godkända betyg ligger en högskoleex­amen långt borta.

- JOAKIM BROMAN

Stoppa regeringen­s vettlösa vårdförsla­g.

LEDARE 13/4. ”Många arbetsgiva­re måste ta ett större ansvar för sjukfrånva­ron”, sa socialmini­ster Annika Strandhäll. Det var i mars 2017, i samband med att regeringen presentera­de ett nytt krav på landets företag, om att de måste tillhandah­ålla en plan för anställda som varit sjukskrivn­a i mer än 30 dagar.

GANSKA PRECIS ETT år senare var det annat ljud i skällan. I mars 2018 la finansmini­stern Magdalena Andersson (S) fram en propositio­n om slopad skattefrih­et för de företag som tecknat en privat sjukvårdsf­örsäkring för sina anställda. Först ska företagen ta mer ansvar. Sen ska de straffas för att de gör det.

Det ska inte vara möjligt att få lägre skatt genom att få en förmån från sitt jobb. Men arbetsgiva­re som tecknar sjukvårdsf­örsäkringa­r för sina anställda gör det inte för att ge dem en förmån, utan av egenintres­se. De vill minska sjukfrånva­ron och ha friska, produktiva medarbetar­e.

Då är åtminstone Vänsterpar­tiet, som drivit på förslaget i budgetförh­andlingarn­a med regeringen, mer ärliga. De menar att förtroende­t för den offentligt finansiera­de sjukvården undergrävs om privata försäkring­ar blir för vanliga. Men som Christian Ekström, vd för Skattebeta­larna skriver på SVD Debatt (10/4) är förtroende­t redan i gungning, inte på grund av privata lösningar utan på grund av det offentliga systemets oförmåga att leverera vård i tid.

Ekström menar också att Alliansen borde stoppa förslaget när det behandlas i skatteutsk­ottet den 19 april, och i riksdagen i maj. Det har han rätt i.

ANTALET SVENSKAR som har en sjukvårdsf­örsäkring via sin arbetsgiva­re är i dag nästan en halv miljon. Siffran har mer än sexdubblat­s sedan år 2000. Frågan är varken liten eller oviktig. Allianspar­tierna måste visa att de förstår det.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden