Hallandsposten

Gå inte på myten att alla måste till högskolan

UTBILDNING FÖR ALLA. Förslaget från Alliansen att en elev utan godkända grundskole­betyg ska kunna välja ett tvåårigt yrkesprogr­am är välkommet.

- KARIN PIHL

LEDARE 13/4. Är du frisk och har gått ut gymnasiet? Då har du antagligen ett jobb. Att arbetslösh­eten ligger på drygt 6 procent trots högkonjunk­tur beror till stor del på matchnings­problem. De arbetslösa har inte den utbildning företagen efterfråga­r. Och det kommer troligen att bli värre i framtiden. Därför är Alliansens nya förslag om att inrätta tvååriga yrkesprogr­am utöver det ordinarie utbildning­sutbudet en bra idé.

I DAG HAR 17 procent av grundskole­eleverna inte godkända betyg i kärnämnena. Det innebär att de inte är behöriga att söka in på gymnasiets ordinarie program. I stället hänvisas de till introdukti­onsprogram­men, för att sedan ta sig in på en yrkes- eller högskolefö­rberedande linje. De flesta på dessa förberedan­de program fullföljer dock sina studier. Av de 4 059 elever som påbörjade introdukti­onsprogram­met 2013 var det endast 736 som nådde målen, enligt Lärarnas Riksförbun­d. Resten hoppade av eller gick ut med ofullständ­iga betyg.

Trenden är alltså oroväckand­e. I kombinatio­n med det faktum att Sverige aldrig tidigare har haft så stora elevkullar som ska börja gymnasiet – ett resultat av höga födelsetal och stor asylinvand­ring – bådar utveckling­en inte gott för framtiden. Utbildning­sresultate­n varierar stort mellan olika grupper och utrikes födda har i snitt lägre betyg.

Under Alliansens pressträff på Sjödalsgym­nasiet i Huddinge kallade Liberalern­as partiledar­e Jan Björklund detta för ett framtida integratio­nsproblem. Han har rätt. Den som inte har gymnasieex­amen har svårt att skaffa ett jobb. Det i sin tur leder till fattigdom och utanförska­p.

Alliansens förlag, att en elev utan godkända grundskole­betyg ska kunna välja ett tvåårigt yrkesprogr­am, är därför inte bara välkommet. Lösningar likt denna idé är helt avgörande för att minska de ekonomiska och sociala klyftorna. Här finns en tydlig politisk konflikt.

Socialdemo­kraterna vill göra högskolebe­hörighet obligatori­sk på alla gymnasiepr­ogram och kommer att lägga fram ett sådant förlag till riksdagen. Enligt S uppnås jämlikhet genom att så många som möjligt läser på högskolan. Resonemang­et bygger på en felaktig uppfattnin­g om att alla vill – och kan – ta akademiska poäng.

MEN FÖR DE som inte går ut grundskola­n med godkända betyg är en högskoleex­amen mycket, mycket långt borta. De som vill söka sig till den högre utbildning­en kommer att göra det, oavsett om högskolefö­rberedande kurser är obligatori­ska för alla eller inte. Vill man bli snickare eller Vvs-montör men ändå hålla dörren till universite­tet öppen kan man redan i dag läsa in extra behörighet – vilket 40 procent gör.

Det talas ofta om att trösklarna till arbetsmark­naden måste filas ner. Ett sätt att göra detta är att ge fler möjlighete­n att utbilda sig. En skolpoliti­k som skapar jämlikhet i praktiken måste kretsa kring frågan om hur man bäst hjälper dem med sämst förutsättn­ingar.

De arbetslösa har inte den utbildning företagen efterfråga­r. Och det kommer troligen att bli värre i framtiden.

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT ?? ALLIANSEN. De borgerliga partiledar­na håller pressträff på Sjödalsgym­nasiet i Huddinge utanför Stockholm.
Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT ALLIANSEN. De borgerliga partiledar­na håller pressträff på Sjödalsgym­nasiet i Huddinge utanför Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden