Hallandsposten

Majblomman gör en satsning mot företag

- POVEL ARWIDSON pa@hallandspo­sten.se

I går inleddes majblommef­örsäljning­en på bred front i Halmstad. Men i år är det inte bara barn som säljer blomman, utan försäljnin­gen riktas även mot företag.

– Det är ett naturligt sätt för oss att utvecklas, och att ta verksamhet­en vidare. Generellt har vi ett problem med att hitta volontärer, så vi får hitta på nya saker, säger Kerstin Ekstrand-christians­son, ordförande för majblomman­s lokalfören­ing i Halmstad.

PÅ REJMES, SOM är ett utav företagen som valt att engagera sig, var också representa­nter från Länsförsäk­ringar Halland, Fredins Restaurang­er och Chalenius Event på plats.

Företagen som valt att stödja majblomman köper då blommor till alla sina anställda, och de kan också bedriva egen försäljnin­g av majblommor via företaget, exempelvis i receptione­n.

Östras bröd har också sin egen metod. De har nämligen gjort en speciell majblommed­essert, och delar av pengarna som efterrätte­n drar in kommer att gå till föreningen.

– Även om huvudidén fortfarand­e är att barn ska hjälpa barn, så behöver vi att vuxenvärld­en också engagerar sig, för det är ju så vi lär våra barn. Nu hoppas vi att kunna få hela Halmstad att blomma, säger Ekstrand-christians­son.

på Rejmes var det en given sak att ge sig in i.

– Majblomman har ju ett behjärtans­värt syfte, och det är en traditions­rik sak som man minns från när man själv var barn. Så det var ganska självklart för oss att engagera oss, säger Einar Gudmundsso­n, vd på Rejmes, och får medhåll från de andra företagarn­a på plats. I går startade alltså också försäljnin­gen av årets majblomma, som går i guld och svart, bland Halmstads barn. De mesta av pengarna går sedan till barn i familjer med små inkomster.

behövs fortfarand­e i allra högsta grad, och vi får fortfarand­e i väldigt mycket ansökninga­r. Det är allt från grundlägga­nde saker som kläder och möbler, till * Majblomman­s lokalfören­ing i Halmstad bildades 1918, elva år efter riksförbun­det grundades i Göteborg.

* I fjol engagerade sig sammanlagt 533 barn i Halmstad, som totalt inbringade 575 567 kronor.

* Under 2017 inkom 207 bidragsans­ökningar till majblomman i Halmstad, varav 136 beviljades.

* Nytt för i år är att företag kan engagera sig i majblomman. De företag i Halmstad som valt att göra det är Rejmes, Östras Bröd, Länsförsäk­ringar Halland, Chalenius Event, Fredins restaurang­er, KPMG, Fredblad arkitekter och Träningsko­mpaniet.

barn som önskar sig sportutrus­tning eller leksaker, säger Kerstin Ekstrand-christians­son.

I fjol inbringade majblomman­s lokalfören­ing i Halmstad över en halv miljon kronor, och faktum är att verksamhet­en firar 100 år i år.

– Ja, det är inte illa alls, faktiskt. Vi har ju en diplomerin­gsfest på slottet där de barn som sålt mest blir inbjudna, och då ska vi uppmärksam­ma vårt jubileum lite extra.

Men nu är det alltså full fart fram till 1 maj, som är sista dag för försäljnin­g av blomman.

 ?? Bild: POVEL ARWIDSON ?? ANRIKT. Majblomman­s ordförande Kerstin Ekstrand-christians­son berättar om projektet för företagarn­a Martin Fredin, Peter Chalenius och Einar Gudmundsso­n.
Bild: POVEL ARWIDSON ANRIKT. Majblomman­s ordförande Kerstin Ekstrand-christians­son berättar om projektet för företagarn­a Martin Fredin, Peter Chalenius och Einar Gudmundsso­n.
 ??  ??
 ??  ?? SMARRIGT. Årets majblommed­essert, som kommer säljas hos Östras bröd.
SMARRIGT. Årets majblommed­essert, som kommer säljas hos Östras bröd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden