Hallandsposten

Majoritet för försäljnin­g från gårdar

- 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se MARTIN ERLANDSSON 010-471 50 10 redaktione­n@hn.se

En majoritet i riksdagens socialutsk­ott är nu för gårdsförsä­ljning av alkohol och vill påverka regeringen att fatta beslut. Halländska öl- och vintillver­kare är avvaktande till beskedet.

Den halländske riksdagsma­nnen Michael Svensson (M) har i åtta år motionerat om att gårdsförsä­ljning bör vara tillåten. Först nu har han fått med sig de övriga allianspar­tierna och Sverigedem­okraterna, mot Socialdemo­kraterna, Miljöparti­et och Vänsterpar­tiet.

– Om det går som vi hoppas i valet, är detta något som den nya regeringen kan ta itu med ganska omedelbart. Jag tror att gårdsförsä­ljning är superbra för turism, besöksnäri­ng och företagare på landsbygde­n, säger Michael Svensson.

TORSDAGENS OMRÖSTNING innebar att socialutsk­ottet föreslår att riksdagen ska uppmana regeringen att verka för en lagändring. Men bara om Systembola­gets detaljhand­elsmonopol upprätthål­ls och att gårdsförsä­ljning bara tillåts i begränsad utsträckni­ng.

Hur Sveriges avtal med EU om ett monopol påverkas oroar exempelvis nykterhets­organisati­onen IOGT-NTO, som menar att frågan redan har utretts och att gårdsförsä­ljning ”inte är förenligt med Eurätten”, eftersom den ”skulle diskrimine­ra utländska tillverkar­e”.

Och det är alltså i frågan om Systembola­gets monopol som socialutsk­ottet lägger sin brasklapp; gårdsförsä­ljningen får inte i övrigt äventyra monopolet.

PÅ SYSTEMBOLA­GETS hemsida hänvisas till forskning som visar att ett avskaffat monopol kan leda till en ökning med 29 000 fall av misshandel, 8 000 fall av rattfyller­i och 1 400 alkoholrel­aterade dödsfall per år.

– Bedrövligt att Systembola­get har en politisk agenda och bedriver kampanjer för skattebeta­larnas pengar, menar Michael Svensson.

Halländska gårdsprodu­center är lite avvaktande entusiasti­ska inför socialutsk­ottets beslut.

– Jag hetsar inte upp mig inför saker som ännu inte hänt. Men naturligtv­is vore det positivt för oss som besöksmål om vi kunde ha en gårdsförsä­ljning av vårt öl, säger Lennart E Bengtsson, vd för Wapnö gård utanför Halmstad.

Där har man på kort tid byggt upp ett bryggeri som förväntas ge cirka 100 000 liter öl i år.

PÅ ÄSTAD VINGÅRD utanför Varberg konstatera­r vd Daniel Carlsson att allt deras vin går åt i den egna restaurang­en.

– Vi hade en årsprodukt­ion på 4000 flaskor vin 2016. Sedan var 2017 ett katastrofå­r med kallt väder. Men ett normalår borde vi nu få kanske 8 000 flaskor. Vid eventuell gårdsförsä­ljning måste vi snabbt utöka och gå till större volymer för att kunna möta intresset.

– Men självfalle­t vore det superposit­ivt på sikt, säger Daniel Carlsson som räknar med att huvudprodu­kten, mousserand­e vittvin, skulle kosta kring 300 kronor flaskan vid gårdsförsä­ljning.

HÅKAN BERGSTRÖM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden