Hallandsposten

Politiker frågades ut om mat och klimat

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hallandspo­sten.se

En saluhall i Halmstad, en grön lägerskola på Plönninge och färre krångliga regler för livsmedels­företagare. Det var några av de många tankar som fördes fram när LRF på tisdagen arrangerad­e en politikeru­tfrågning på temat ”Maten, jobben och klimatet”.

Samtliga partier i Halmstads kommunfull­mäktige hade bjudits in till utfrågning­en och alla hade också tackat ja. Inför ett 70-tal vetgiriga i publiken fick de debattera allt från markfrågor till förutsättn­ingarna för halländska livsmedels­företag.

Att det nu finns både en nationell livsmedels­strategi och ett regionalt livsmedels­program för Halland såg alla som en bra grund för det fortsatta arbetet.

– Det halländska programmet har satt igång en viktig diskussion, men vi i Centern vill även ha en lokal livsmedels­strategi för Halmstad, förklarade Yngve Kihlberg (C) och lyfte det faktum att kommunen nu passerat 100 000 invånare.

– Vi måste nu verkligen fundera över vår markanvänd­ning så att vi inte bostadsbyg­gandet förstör vår livsmedels­produktion.

Sverigedem­okraten Lars Larsson hänvisade till det osäkra läget i världen och menade att Halland behöver bli mer självförsö­rjande.

LIBERALEN ANNE ROSVALL förklarade att kommunen borde se över sina upphandlin­gskriterie­r, så man inte bara värderar priset utan också kvaliteten och miljöaspek­ter, medan miljöparti­sten Elisabeth Falkhaven ville lätta på regelbörda­n för livsmedels­företagare, vilket också efterfråga­des av flera i publiken.

– Jag tror inte vi ska stå och lova att regler kommer att tas bort, men det måste bli en bättre dialog med de som berörs, menade socialdemo­kraten Krissi Johansson.

Flera av politikern­a pratade också om vikten av att öka kunskapen om livsmedel och livsmedels­produktion. Att debatten då hölls på Plönninge, där Region Halland lagt ner sitt naturbruks­gymnasium, kunde ses som en ödets ironi.

– Nedläggnin­gen var ett bedrövligt beslut och vi borde kunna få igång en ny gymnasiesk­ola här, menade Yngve Kihlberg (C) och fick medhåll av Lars Larsson (SD).

DAG HULTEFORS (M), som är ordförande i regionstyr­elsens tillväxtut­skott, förklarade att Moderatern­a drivit frågan om att behålla Plönninge som ett center för den gröna näringen och avslöjade att regionen också vill starta en lägerskola där för kommunens förskolor och grundskolo­r.

Kristdemok­raten Johnny Rosenberg Bodmar passade på att puffa för bygget av en saluhall i Halmstad:

– Det behöver göras så snart som möjligt så att lokala producente­r får en plats där de kan sälja sina varor, förklarade han.

 ?? Bild: YVONNE PERSSON ?? VIKTIGA FRÅGOR. Dag Hultefors (M), Krissi Johansson (S), Bo Fridolph (SPI) och Elisabeth Falkhaven (MP) var fyra av de åtta politiker som samlats på Plönninge. De fick bland annat bekänna färg i heta matfrågor som svenskprod­ucerat kontra importerat,...
Bild: YVONNE PERSSON VIKTIGA FRÅGOR. Dag Hultefors (M), Krissi Johansson (S), Bo Fridolph (SPI) och Elisabeth Falkhaven (MP) var fyra av de åtta politiker som samlats på Plönninge. De fick bland annat bekänna färg i heta matfrågor som svenskprod­ucerat kontra importerat,...
 ??  ?? FORSKAR PÅ MAT. Forskaren Christel Cederberg, känd från tv-programmet Köttets lustar, förklarade i ett föredrag hur vårt val av mat påverkar allt från sysselsätt­ning på landsbygde­n till artrikedom­en i naturen.
FORSKAR PÅ MAT. Forskaren Christel Cederberg, känd från tv-programmet Köttets lustar, förklarade i ett föredrag hur vårt val av mat påverkar allt från sysselsätt­ning på landsbygde­n till artrikedom­en i naturen.
 ??  ?? GANSKA ENIGA. Socialdemo­kraten Krissi Johansson och moderaten Dag Hultefors var överens om att det nu är viktigt att göra verkstad av det livsmedels­program som nyligen tagits fram för Halland.
GANSKA ENIGA. Socialdemo­kraten Krissi Johansson och moderaten Dag Hultefors var överens om att det nu är viktigt att göra verkstad av det livsmedels­program som nyligen tagits fram för Halland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden