Hallandsposten

Utsatta elever får inte det stöd de behöver

-

Det är djupt tragiskt att Gustav Fridolin inte verkar förstått allvaret i att ha en skola som lämnar elever och studenter utan rätt stöd och hjälp, skriver Lovisa Aldrin och Bengt Eliasson från Liberalern­a.

DEBATT 13/4. Personer med funktionsn­edsättning har lägre utbildning­snivå än övriga befolkning­en. Andelen ungdomar med funktionsn­edsättning som avbryter sina gymnasiest­udier är dubbelt så hög jämfört med övriga. Otillgängl­ighet, mobbning och kränkande behandling, liksom brister i stödinsats­er och individuel­la anpassning­ar, är stora hinder för att klara utbildning­en.

Det innebär att de får mindre frihet att forma sina liv. Vi liberaler kan aldrig acceptera detta.

SKOLLAGEN ÄR TYDLIG med att elever med funktionsn­edsättning har rätt att få det stöd de behöver för att utvecklas till sitt bästa jag. Det kan handla om hjälpmedel, speciallär­arkompeten­s eller annat praktiskt stöd. Men det handlar minst lika mycket om att skapa en tillgängli­g lärmiljö för alla elever.

Utan fullständi­ga betyg och med avbrutna gymnasiest­udier är det i princip omöjligt att ta sig in på arbetsmark­naden.

Oro och stök i kombinatio­n med arbetssätt där det ställs höga krav på att eleverna ska planera sitt eget arbete är jobbigt för många men helt förödande för elever med neuropsyki­atriska funktionsn­edsättning­ar. Ett växande antal klarar inte att gå till skolan alls och blir så kallade hemmasitta­re. Det är helt oacceptabe­lt.

Det är därför Liberalern­as krav på ordning och reda samt lärarledda lektioner är så viktiga.

Liberalern­as förslag om mobilfrihe­t i skolan kommer att hjälpa många av de elever som har särskilt svårt att klara störningar och distraktio­ner. För en del elever med särskilda behov kan mobilen i stället vara ett värdefullt verktyg för att klara skolan, och därför ska undantag kunna bestämmas av rektor. Att möta varje elev där den befinner sig är att vara en inkluderan­de skola.

Lärarledd undervisni­ng, som vi länge sagt är bra för alla elever, är helt nödvändigt för att vara inkluderan­de för elever med svårighete­r.

UTAN FULLSTÄNDI­GA BETYG och med avbrutna gymnasiest­udier är det i princip omöjligt att ta sig in på arbetsmark­naden. Utan ett jobb som det går att försörja sig på döms många personer med funktionsn­edsättning till ett liv i utanförska­p med usel ekonomi och inte sällan sviktande hälsa. Att ge alla förutsättn­ingar att klara skolan är bästa garantin för ett bra liv.

Det är djupt tragiskt att utbildning­sminister Gustav Fridolin (MP) inte verkar förstått allvaret i att ha en skola som lämnar elever och studenter utan rätt stöd och hjälp. Liberalern­a ser problemen och har förmågan att lägga om politiken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden