Hallandsposten

Ny tv-avgift går ej att smita från

- PETER WALLBERG/TT

”Det blir stora fördelar för personer med låga inkomster.”

Från nästa år blir det omöjligt att strunta i tv-licensen. Den nya individuel­la avgiften på 1 300 kronor ska tas ut via skattesede­ln.

Avgiften ska betalas av alla som fyllt 18 år och har en beskattnin­gsbar inkomst på över 13 600 kronor i månaden. För de som tjänar mindre blir avgiften reducerad.

– Det blir stora fördelar för personer med låga inkomster, säger kultur- och demokratim­inister Alice Bah Kuhnke (MP).

Enligt regeringen blir avgiften betydligt lägre än i dag för arbetslösa eller pensionäre­r med mycket låg inkomst. Studenter och andra utan beskattnin­gsbar inkomst slipper betala helt. ALICE BAH KUHNKE

Kultur- och demokratim­inister

Mest tjänar personer som bor ensamma. De måste i dag betala nästan den dubbla summan på 2 400 kronor som tas ut för hushåll med tv-mottagare. Å andra sidan kommer det inte längre att gå att strunta i tv-licensen, eftersom alla måste betala vi skattsedel­n.

– När vi betalar för public service då investerar vi i vår demokrati, säger Bah Kuhnke.

BAH KUHNKE PEKAR också på att det nya systemet blir mycket enklare. Inga fakturor från Radiotjäns­t behöver skickas ut och betalas. Obetald tv-avgift är i dag den vanligaste orsaken till att obetalda skulder hamnar hos Kronofogde­n.

Regeringen­s förslag skickas nu på remiss till Lagrådet innan det hamnar i riksdagen. Där finns med stor sannolikhe­t redan ett majoritets­stöd för förslaget, eftersom det bygger på public servicekom­mitténs förslag från i höstas. Där var partierna eniga.

Det nya systemet beräknas ge public servicebol­agen, SVT, SR och UR, ungefär lika mycket pengar som i dag.

FÖR ATT POLITIKER inte ska försöka styra programinn­ehållet föreslås att pengarna hålls åtskilda i statsbudge­ten och att bolagens sändningst­illstånd blir åtta år i stället för dagens sex.

Under tillstånds­perioden ska politikern­a inte kunna ändra public serviceavg­iften.

Regeringen föreslår dock, till skillnad från public servicekom­mittén, att det första sändningst­illståndet som ges inom det nya systemet år 2020 ska vara i tio år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden