Hallandsposten

Danius och Frostenson lämnar Akademien

- TT

Under kvällen på torsdagen kom beskedet att Svenska akademiens ständiga sekreterar­e Sara Danius lämnar posten och Akademien. Även Katarina Frostenson lämnar Akademien.

Sara Danius lämnar posten som ständig sekreterar­e och Svenska akademiens stol nummer sju med omedelbar verkan. Det beskedet kom under torsdagskv­ällen. Hon ville inte berätta om beskedet föregåtts av en omröstning.

– Jag kan inte gå in på det, det är sekretessb­elagt. Det är akademiens vilja och jag rättar mig efter den viljan, säger hon.

– Jag hade gärna velat fortsätta, men det finns annat att göra här i livet.

ÄVEN KATARINA FROSTENSON lämnar Svenska Akademien, uppgav ledamoten Anders Olsson under torsdagskv­ällen. Hon har suttit på stol nummer 18 sedan år 1992.

– Katarina Frostenson har meddelat sitt beslut att lämna med förhoppnin­gen att Svenska Akademien ska överleva som institutio­n, sade akademiens direktör Anders Olsson efter att resterande ledamöter lämnat Börshuset.

DET FINNS I nuläget ingen tilltänkt ersättare till Sara Danius på posten som ständig sekreterar­e.

– Jag tror att vi alla förstod allvaret i situatione­n som vi befinner oss i. Vi blev tvungna att ta en kompromiss, ta ett steg tillbaka. De som tidigare försvarat Frostenson tog ett steg tillbaka och Katarina Frostenson gick med på att avstå sina uppdrag inom Akademien. Det är en förtroende­kris som vi också försökte lösa genom att Sara Danius nu avgår, säger Anders Olsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden