Hallandsposten

Rbannad på M

- OWE NILSSON/TT

FN:S konvention om barnets rättighete­r antogs av FN:S generalför­samling den 20 november 1989 och trädde i kraft 1990. Barnkonven­tionen är ett rättsligt bindande internatio­nellt avtal som slår fast att barn är individer med egna rättighete­r, inte föräldrars eller andra vuxnas ägodelar. Den innehåller 54 artiklar, varav fyra är grundlägga­nde principer som alltid ska beaktas vid frågor som rör barn:

* 1. Alla barn har samma rättighete­r och lika värde.

* 2. Barnets bästa ska beaktas vid alla beslut som rör barn.

* 3. Alla barn har rätt till liv och utveckling.

* 4. Alla barn har rätt att uttrycka sin mening och få den respektera­d. 196 länder har skrivit under och förbundit sig att följa reglerna. USA är det enda land som inte ratificera­t barnkonven­tionen. Sverige ratificera­de barnkonven­tionen 1990 som ett av de första länderna. ställa skydd för föräldralö­sa och övergivna barn.

– Det innebär att domstolarn­a ska tolka islamsk rätt, och det gör man med hjälp av Koranen. Det är en orimlig tanke för oss att en viss religiös skrift ska tillmätas en sådan betydelse, säger Tobias Billström (M).

MEN ENLIGT LENA Hallengren är det inte korrekt.

– Dessa medvetna missförstå­nd riskerar att splittra Sverige i en tid då vi behöver mer sammanhåll­ning, säger hon.

Hon får understöd av oberoende tjänstemän i socialdepa­rtementet

– Det är helt enkelt inte korrekt. Den rättighet som regleras i artikel 20 är att barn som inte kan stanna kvar i sin familjemil­jö har rätt till särskilt skydd och stöd från staten. Det är rättighete­n. Sen ska konvention­sstaten i enlighet med sin nationella lagstiftni­ng se till att det finns sådan omvårdnad och stöd. I Sverige är det reglerat i socialtjän­stlagen, säger Kristina Reinholdss­on, enhetschef för familj och socialtjän­st på socialdepa­rtementet.

– Artikel 20 innebär inte på något sätt att det skulle finnas krav på att införa nya typer av system i Sverige, utan vi har system redan som till fullo lever upp till artikel 20, säger hon.

Förslaget att göra barnkonven­tionen till lag splittrar Alliansen. M och C tänker rösta nej, medan L och KD stödjer förslaget även om de också har invändning­ar mot artikeln som tar upp islamsk rätt.

– Vi ser att det finns en problemati­k i artikel 20 som måste hanteras. Liberalern­a anser att det inte får råda något som helst tvivel om att hederskult­ur inte ska accepteras i Sverige, säger gruppledar­en Christer Nylander (L).

TROTS KOMMENTARE­RNA FRÅN ansvarigt statsråd och socialdepa­rtementet så kommer regeringsp­artierna, enligt KD, att stödja en Kdmotion, där det slås fast att islamsk rätt inte ska tillämpas i Sverige, även efter att barnkonven­tionen inkorporer­ats i svensk lag. Det var KD:S villkor för att stödja propositio­nen.

Centern och Moderatern­a vill i stället lyfta in portalpara­graferna från konvention­en i svensk grundlag.

 ?? Källa: UNICEF Bild: HOSSEIN SALMANZADE­H /TT/ARKIV ?? svensk lag.
Källa: UNICEF Bild: HOSSEIN SALMANZADE­H /TT/ARKIV svensk lag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden