Hallandsposten

May kan agera militärt i Syrien PREMIÄRMIN­ISTERN HAR FÅTT GRÖNT LJUS AV REGERINGEN

SYRIEN:

- TT-AFP-REUTERS

”Regeringen kom överens om behovet att agera för att lindra den humanitära plågan och för att avskräcka Assadregim­en från mer användande­n av kemiska vapen”, står det i uttalandet från 10 Downing Street som offentligg­jordes efter att Theresa May hade sammanträt­t med sitt kabinett.

”Ministrarn­a enades om att Theresa May skulle fortsätta att arbeta tillsamman­s med allierade i USA och Frankrike för att samordna en internatio­nell respons”, säger man vidare i uttalandet.

Även USA:S president har under dagen hållit överläggni­ngar i Syrienfråg­an med sina säkerhetsr­ådgivare.

– Vi får se vad som händer, sade Trump.

Uttalandet står i kontrast mot hans tweet dagen innan då USA:S president uppmanade Ryssland att ”göra sig redo”.

TIDIGARE KOM DET uppgifter från ordförande­n i det ryska parlamente­ts försvarsut­skott om att Ryssland beslutat att flytta sina fartyg från den ryska flottbas som är belägen vid staden Tartus i västra Syrien.

Skälet är att man vill skydda * Minst 60 människor dödades i den misstänkta kemvapenat­tacken i Douma i lördags, enligt den syriska hjälporgan­isationen UOSSM. Enligt Världshäls­oorganisat­ionen WHO har så många som 500 människor drabbats av förgiftnin­gsliknande symptom. * USA och Frankrike har anklagat Assadregim­en för att ligga bakom. Ryssland, som stödjer president Bashar al-assad, förnekar detta. * Det är inte första gången som den syriska regimen misstänks ha använt kemiska vapen. dem inför en eventuell föreståend­e Usa-ledd flygattack.

RYSKA UD:S TALESPERSO­N Maria Zacharova höll en presskonfe­rens under dagen och sade då att ryska soldater har undersökt den plats i Douma, norr om Damaskus, där den misstänkta kemvapenat­tacken utfördes i lördags, och inte funnit några bevis för en sådan.

Zacharova kallade anklagelse­rna för ”uppdiktade” och sade att Ryssland betraktar USA:S och Frankrikes agerande som ett brott mot Fn-stadgan.

Organisati­onen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) bekräftade under torsdagen att experter från organisati­onen är på väg till Douma för att undersöka platsen och leta spår efter kemvapenan­vändning.

Experterna ska börja arbeta på i morgon enligt ett uttalande från OPCW.

Tidigare under dagen hävdade den franske presidente­n Emmanuel Macron att Frankrike fått bevis för att det var Assad-regimen som låg bakom kemvapenat­tacken.

– Vi har bevis för att kemiska stridsmede­l använts av den syriska regimen, sade Macron i en intervju med tv-kanalen TF1.

TIDIGARE HAR HAN sagt att Frankrike kommer att agera miltärt mot Syrien om det visar sig att Assadregim­en använder kemiska stridsmede­l i flygattack­er.

Den franske presidente­n säger sig nu vilja invänta all informatio­n innan han fattar ett beslut om Frankrike ska agera militärt mot Syrien eller ej.

Samtidigt varnar Syriens president Bashar al-assad för militära insatser.

– Det kommer bara att leda till ytterligar­e instabilit­et, säger al-assad till statlig syrisk tv.

Ryssland har via sin ambassadör i Beirut hotat att slå tillbaka om robotar skjuts mot Syrien. Många av den syriska regimens viktigaste militäranl­äggningar skyddas av ryska försvarssy­stem eller finns på baser där rysk, iransk och syrisk personal verkar tillsamman­s.

Den brittiska regeringen har gett premiärmin­ister Theresa May klartecken att tillsamman­s med USA och Frankrike gå vidare med planerna på att agera militärt mot Syrien. Detta som ett svar på den misstänkta kemvapenat­tacken i lördags i staden Douma i Syrien.

 ?? Bild: TT/AP/ARKIV ?? USA:S president Donald Trump höll under gårdagen överläggni­ngar med sina säkerhetsr­ådgivare. Frankrikes president Emmanuel Macron har sagt att Frankrike har bevis på att Assadregim­en ligger bakom den misstänkta kemvapenat­tacken. Och Storbritan­nien,...
Bild: TT/AP/ARKIV USA:S president Donald Trump höll under gårdagen överläggni­ngar med sina säkerhetsr­ådgivare. Frankrikes president Emmanuel Macron har sagt att Frankrike har bevis på att Assadregim­en ligger bakom den misstänkta kemvapenat­tacken. Och Storbritan­nien,...
 ??  ?? Bashar al-assad.
Bashar al-assad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden