Hallandsposten

Pompeo vill stärka kärnavtale­t med Iran

- TT-AFP-REUTERS

Mike Pompeo, som USA:S president Donald Trump vill se som ny utrikesmin­ister, kommer att försöka lösa frågan om kärnavtale­t med Iran på diplomatis­k väg. – Jag kommer fixa en uppgörelse, lovade han ett senatsutsk­ott under en utfrågning.

USA:S president Donald Trump har flera gånger hotat att riva upp avtalet med Iran som förre presidente­n Barack Obama ingick 2015. Enligt Trump är avtalet ogynnsamt för USA. I stället borde sanktioner­na mot Iran återinföra­s, anser Trump. Oenighet kring avtalet var också ett av skälen till att Trump sparkade den förre utrikesmin­istern Rex Tillerson för en månad sedan.

Mike Pompeo, som Trump vill se som efterträda­re, blev utfrågad av senatens utrikesuts­kott försökte han tona ned bilden av att avtalet helt kommer skrotas. Pompeo vill i stället arbeta tillsamman­s med USA:S allierade för att hitta ett sätt att stärka avtalet.

Både Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron väntas besöka USA kommande veckor för att diskutera Iran-avtalet med president Trump och hans ministrar.

– Jag kommer fixa en uppgörelse, det är det som är målet, sade Pompeo under förhöret.

Pompeo bekräftade också att han som Cia-chef inte sett några tecken på att Iran brutit mot det ingångna avtalet.

I BÖRJAN AV senatsutfr­ågningen fick Pompeo också frågor om han blivit utfrågad av den särskilde åklagaren Robert Mueller, som utreder misstänkta kopplingar till Ryssland under det amerikansk­a presidentv­alet 2016. Pompeo svarade att det hade han.

Han fick också frågor om han som utrikesmin­ister kommer försöka få bort Nordkoreas ledare Kim Jong-un.

– Jag kommer verka för att Nordkorea inte ska utgöra något hot mot USA men jag kommer inte försöka få till ett regimbyte, svarade han.

USA har varit utan utrikesmin­ister i nästan en månad. Under den tiden har relationen mellan USA och Ryssland försämrats markant efter händelsern­a i Syrien och ett handelskri­g med Kina varit nära att blossa upp.

Det är inte givet att Pompeo godkänns av utskottet, som har elva republikan­er och tio demokrater, men hans kandidatur väntas gå igenom en omröstning i hela senaten.

 ??  ?? Mike Pompeo.
Mike Pompeo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden