Hallandsposten

Mörkt läge i Kambodja inför stundande val

- TINA MAGNERGÅRD BJERS/TT

”Det är också ett land vars premiärmin­ister haft makten i över 33 år. Det är inte bra.”

NALY PILORGE, människorä­ttsaktivis­t

Opposition­spartiet har upplösts, medier kringskuri­ts och mänskliga rättighete­r begränsats. Drygt tre månader före nationalfö­rsamlingsv­alet i Kambodja kämpar människorä­ttsaktivis­ten Naly Pilorge för att hålla hoppet uppe. – Det kanske måste bli värre innan det blir bättre, säger hon.

Själv har Pilorge, till vardags chef för Kambodjas ledande människorä­ttsorganis­ation LICADHO, bestämt sig. Hon betraktar inte det som sker den 29 juli som ett riktigt val.

– För mig är ett val en demokratis­k process där det finns valalterna­tiv. Så är det inte i Kambodja, jag kan säga i förväg vem som kommer att vinna … Jag ser det hela som ett evenemang för att rättfärdig­a att ett politiskt parti fortsätter styra.

DET POLITISKA LÄGET i hennes hemland hårdnade drastiskt efter fjolårets lokalval. Opposition­spartiet CNRP, som fick över 43 procent av rösterna, upplöstes genom ett beslut i högsta domstolen – efter att ha beskyllts för att ha försökt störta regeringen med amerikansk hjälp. Anklagelse­rna avvisades av både USA och människorä­ttsorganis­ationer.

Hun Sen beskrivs som alltmer auktoritär, bedömare har varnat för att Kambodja är på väg att bli en diktatur. Pilorge, som är i Sverige för en människorä­ttskonfere­ns, säger att hemlandet i praktiken nu är en enpartista­t.

– Det är också ett land vars premiärmin­ister haft makten i över 33 år. Det är inte bra.

HON BERÄTTAR ATT Hun Sen – vid sidan av att bland annat stänga fria medier och utvisa internatio­nella människorä­ttsarbetar­e – har placerat sina fem barn på nyckelpost­er inom militären, näringsliv­et och i inflytelse­rika organisati­oner.

Hon säger att många kambodjane­r är rädda.

– De mörka åren då Röda khmererna styrde och tiden därefter har lämnat trauman hos många människor. Nu fruktar de våld eller andra bestraffni­ngar om de inte deltar i valet. Vad är ditt budskap till EU och Sverige?

–Vi var mycket glada över att Sverige i fjol drog in sitt stöd till decentrali­seringspro­cesserna och därmed visade sitt missnöje med regeringen­s agerande efter lokalvalen, säger hon.

– Dessutom tror jag att mer omfattande riktade sanktioner mot det kambodjans­ka styret vore effektivt.

 ?? Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? SKEPTISK. riktigt val. Den kambodjans­ka människorä­ttsaktivis­ten Naly Pilorge leder människorä­ttsorganis­ation LICADHO. Hon ser inte det kommande valet som ett
Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT SKEPTISK. riktigt val. Den kambodjans­ka människorä­ttsaktivis­ten Naly Pilorge leder människorä­ttsorganis­ation LICADHO. Hon ser inte det kommande valet som ett

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden